H Ρωσία παρέδωσε 17,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη εισήγαγε ποσοστά ρεκόρ ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022. Οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν φέτος κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, γράφουν οι «Financial Times».
Οι κύριοι αγοραστές ήταν το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Από το σύνολο των εισαγόμενων «μπλε καυσίμων», το 16% του φυσικού αερίου έφτασε στις ευρωπαϊκές χώρες δια θαλάσσης, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.
Παράλληλα, 62,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, παραδόθηκαν στην Ευρώπη μέσω αγωγών φυσικού αερίου από την αρχή του έτους. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Η Anne-Sophie Corbo, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι μια μέρα η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, η κ. Κόρμπο εκτιμά, πως οι Ευρωπαίοι θα αναγκάζονταν να αγοράζουν φυσικό αέριο στην «ακόμη πιο ακριβή αγορά spot».
Η Αν Κόρμπο πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει τα δεξαμενόπλοια LNG της σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν και να πουλήσει το φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές για να κερδίσει «πολιτικό πλεονέκτημα» και «να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους», σύμφωνα με τους FT.
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2021 η Ευρώπη εισήγαγε συνολικά 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο ειδικός, Georg Zakman πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά ότι θα πρέπει να αναπτύξει έναν μηχανισμό προστασίας σε περίπτωση που «η Ρωσία αρχίσει να στέλνει επιλεκτικά αέριο σε μεμονωμένους πελάτες στην Ευρώπη για να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα ”