Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G-7 το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ ).
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 και θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,2% το 2024.
Η Γερμανία είναι η μόνη άλλη χώρα της G-7 που θα δει συρρίκνωση του ΑΕΠ το επόμενο έτος, με πτώση 0,3%, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ιταλία θα δει μόνο ασήμαντη ανάπτυξη 0,2%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτύχουν ανάπτυξη 0,5%, με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% στη Γαλλία, 1% στον Καναδά και 1,8% στην Ιαπωνία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης η τρίτη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις από όλες τις χώρες της G-20 παγκοσμίως , με μόνο τη Ρωσία και τη Σουηδία να έχουν μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ, στο 5,6% και 0,6%.
«Μη στοχευμένη» Ενεργειακή Υποστήριξη
Ο ΟΟΣΑ κατηγόρησε για την προβλεπόμενη ύφεση εν μέρει το πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο περιορίζει τους μέσους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών σε περίπου 2.500 £ (2.960 $) μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την εγγύηση της τιμής της ενέργειας που εισήγαγε η τότε πρωθυπουργός Liz Truss, το ανώτατο όριο -περιορίζοντας την τιμή που οι εταιρείες μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες ανά μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιούν- επρόκειτο να διαρκέσει για δύο χρόνια από την 1η Οκτωβρίου.
Αλλά αφού ο Jeremy Hunt αντικατέστησε τον Kwasi Kwarteng ως καγκελάριος του Οικονομικού, ανακοίνωσε ότι θα τελειώσει στο σημερινό του επίπεδο μετά από έξι μήνες, μετά τον οποίο θα παρέχεται πιο στοχευμένη βοήθεια στους πιο ευάλωτους.
Στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό του, που αποκαλύφθηκε στις 17 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι η εγγύηση τιμής ενέργειας θα συνεχιστεί για άλλους 12 μήνες από τον Απρίλιο, αλλά θα αυξηθεί από τις τρέχουσες 2.500 £ σε 3.000 £ (3.560 $) ετησίως για το μέσο νοικοκυριό.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι το πακέτο στήριξης θα ωθήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών και μισθών.
Είπε: «Η μη στοχευμένη Εγγύηση Τιμής Ενέργειας που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από την κυβέρνηση θα αυξήσει την πίεση στον ήδη υψηλό πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, απαιτώντας από τη νομισματική πολιτική να αυστηροποιήσει περισσότερο και αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
«Η καλύτερη στόχευση μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας θα μείωνε το δημοσιονομικό κόστος, θα διατηρούσε καλύτερα τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και θα μείωνε την πίεση στη ζήτηση σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού».
«Σημαντικοί» κίνδυνοι
Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - ο οποίος έφτασε σε υψηλό 41 ετών στο 11,1 τοις εκατό τον Οκτώβριο, πιθανότατα θα κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα παραμείνει πάνω από το 9 τοις εκατό στις αρχές του 2023, πριν επιβραδυνθεί στο 4,5 τοις εκατό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και στο 2,7 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2024.
Η έκθεση προβλέπει ότι τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθούν περαιτέρω από 3% επί του παρόντος σε 4,5% έως τον Απρίλιο του 2023, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί από 3,6 σε 5% μέχρι το τέλος του 2024.
Σχετικά με τις προοπτικές της Βρετανίας, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε: «Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί και κλίνουν προς τα κάτω. Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές αγαθών και ενέργειας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατανάλωση και να μειώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.
«Μια παρατεταμένη περίοδος έντονων ελλείψεων εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να αναγκάσει τις επιχειρήσεις σε πιο μόνιμη μείωση της λειτουργικής τους ικανότητας ή να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των μισθών».
Ωστόσο, ανέφερε ότι τα νοικοκυριά μπορεί να επιλέξουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των τεταμένων οικονομικών.
«Ενώ τα νοικοκυριά μπορεί να επιδιώξουν να ενισχύσουν το πραγματικό τους εισόδημα απεργώντας για ισχυρότερες αυξήσεις μισθών, μπορεί επίσης να αυξήσουν την προσφορά εργασίας τους είτε επιστρέφοντας από την αδράνεια είτε αυξάνοντας τις ώρες εργασίας, κάτι που θα ήταν ανοδικός κίνδυνος», ανέφερε η έκθεση.
"Αποτυχίες των Τόρις"
Όταν ρωτήθηκε για την απάντηση του πρωθυπουργού Rishi Sunak στον ΟΟΣΑ, ο επίσημος εκπρόσωπός του είπε: «Πρόκειται για προκλήσεις που επηρεάζουν διαφορετικές χώρες σε ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους».
Σχετικά με την κριτική για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, πρόσθεσε, «Ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση μετά τον Απρίλιο στην ενεργειακή υποστήριξη, στοχεύοντάς την στους πιο ευάλωτους».
Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τις θλιβερές προοπτικές στην οικονομική διαχείριση της συντηρητικής κυβέρνησης.
Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών Abena Oppong-Asare είπε ότι ήταν «άμεσο αποτέλεσμα 12 ετών αποτυχιών των Τόρις τόσο στην ενέργεια όσο και στην οικονομική μας ασφάλεια».
«Απέτυχαν να διασφαλίσουν την οικονομία μας και να την κάνουν να αναπτυχθεί, γεγονός που μας άφησε εκτεθειμένους σε εξωτερικούς κραδασμούς», είπε.
Ύφεση
Το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) επιβεβαίωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι η Βρετανία βρισκόταν επισήμως σε ύφεση και ότι η ανάπτυξη των προηγούμενων οκτώ ετών θα εξαλειφθεί.
Το OBR, στην αξιολόγησή του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η αύξηση των τιμών διαβρώνει τους πραγματικούς μισθούς και μειώνει το βιοτικό επίπεδο κατά 7% συνολικά κατά τη διάρκεια των δύο οικονομικών ετών έως το 2023-2024 (εξάλειψε την ανάπτυξη των προηγούμενων οκτώ ετών), παρά την υπερβολική 100 δισεκατομμύρια £ πρόσθετης κρατικής στήριξης.
«Η συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων, η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση των τιμών των κατοικιών επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση που θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από το τρίτο τρίμηνο του 2022, με πτώση αιχμής. σε ΑΕΠ δύο τοις εκατό».
Το OBR προέβλεψε επίσης ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2024.