Το σενάριο της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας (εξαιτίας της σφιχτής πολιτικής), προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη αναχαίτιση του πληθωρισμού, έφερε στο προσκήνιο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.
Η Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) έχει ήδη αναθεωρήσει στο 2% το βασικό επιτόκιο και στο 1,5% το επιτόκιο καταθέσεων, έχοντας ως στόχο την επίλυση του πληθωριστικού προβλήματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία, πυροδοτώντας τον κίνδυνο ύφεσης.
«Περιμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια. Η απόσυρση της διευκολυντικής πολιτικής ίσως δεν αποδειχθεί αρκετή. Τα επιτόκια είναι -και θα παραμείνουν- το βασικό εργαλείο μας» έσπευσε να προσθέσει η Λαγκάρντ.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, συνέχισε η επικεφαλής τραπεζίτης της Ευρωζώνης, έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε το μέγεθος του ισολογισμού μας με «πιο ομαλό και προβλεπόμενο τρόπο».
Η συγκεκριμένη αναφορά, επί της ουσίας, αφορά τις εκκλήσεις ορισμένων ειδικών για μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε 5 τρισ. ευρώ και περιλαμβάνει κρατικό και εταιρικό χρέος από την περίοδο της κρίσης – χρέους και της πανδημίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο α’ εξάμηνο του 2023.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου του 2022, με τους αναλυτές να αναμένουν είτε μια τρίτη συνεχόμενη παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης είτε μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης. Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10,6% (στοιχεία Οκτωβρίου), απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.
Από την άλλη πλευρά, η σχεδόν δεδομένη ύφεση τον φετινό χειμώνα δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια της Φρανκφούρτης, η οποία επιμένει στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν περιμένει σημαντική επιβράδυνση της Ευρωζώνης στο 0,3% το 2023, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνώνεται στο -0,6%.