Ανάσα αισιοδοξίας προσέφεραν στην επενδυτική κοινότητα οι σημερινές ανακοινώσεις των μαρκοοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, με τους traders να προσπαθούν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, να αποκωδικοποιήσουν τα αποτελέσματα και να τα ερμηνεύσουν σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το Newmoney, σε αυτό το κλίμα, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών παρουσίασε εκρηκτική άνοδο, ωστόσο αργότερα οι δείκτες περιόρισαν τα κέρδη, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και 185 μονάδες, σβήνοντας κέρδη 450 μονάδων που παρουσίαζε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το κλείσιμο της ημέρας, βρήκε τον Dow Jones να κερδίζει 57 μονάδες ή 0,17% στις 33.594 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 0,88% στις 3.991 μονάδες. Από την πλευρά του, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,45% στις 11.358 μονάδες.
Καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,81% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,35%.
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα στην Αγορά, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι προλειαίνεται το έδαφος για τον σταδιακό τερματισμό της διαδικασίας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο, κόντρα στις εκτιμήσεις για αύξηση 0,4%. Την προηγούμενη εβδομάδα δε, είχε γίνει γνωστό ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 7,7% για τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν ότι το κύμα ανατιμήσεων βαίνει προς σταδιακή εκτόνωση, κάτι που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ήδη οι traders προεξοφλούν μια παρέμβαση μόλις των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14/12) και όχι 75 μονάδων βάσης, όπως συνέβη στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις της Fed.
Οπωσδήποτε, αυτή η εξέλιξη ασκεί θετική επίδραση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, καθώς τα ανεβασμένα επιτόκια (βρίσκονται στο 3,75% – 4%), παρότι συνδράμουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, «πνίγουν» την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Άλλωστε, οι μεγάλες απώλειες του 2022 οφείλονται σ΄ αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, καθώς τους προηγούμενους μήνες η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού κύματος ανατιμήσεων.