Σύμφωνα με το euractiv.gr, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που δεν θα δει μείωση στην παραγωγή ελαιόλαδου φέτος το φθινόπωρο σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις Ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές, που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (DG AGRI) στις 5 Οκτωβρίου.
Η εν λόγω έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της ΕΕ παρέχει προβλέψεις για την παραγωγή των εξής κλάδων: α) αροτραίες καλλιέργειες, β) ειδικές καλλιέργειες, δ) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και ε) προϊόντα κρέατος. Κατέληξε, παράλληλα, στο συμπέρασμα πως σε γενικές γραμμές Ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές παραμένουν σταθερές παρά τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, τις πυρκαγιές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και την επισιτιστική κρίση που έχει επηρεάσει σε διάφορα επίπεδα τον αγροδιατροφικό κλάδο της Ένωσης.
Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή ελαιόλαδου και ιδίως για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που δε θα δει μείωση στην παραγωγή της παρά τις πρωτοφανείς κλιματικές δυσχέρειες. Η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να μειωθεί κατά 25% στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα. Σε κάποιες χώρες μάλιστα όπως η Ισπανία και η Ιταλία αυτό το ποσοστό πτώσης της παραγωγής ενδέχεται να φτάσει και στο 30%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της DG AGRI για το φθινόπωρο του 2022.
Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία αποτελούν τους τρεις βασικούς παραγωγείς και εξαγωγείς ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι δύο αυτές χώρες παρουσιάσουν μείωση στην παραγωγή τους, όπως προβλέπει έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, η Ελλάδα θα κληθεί σύντομα να καλύψει το «κενό» στην αγορά λαδιού. Αυτό έχει διττή σημασία. Από τη μία πλευρά, πρόκειται να επιφέρει μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς αλλά και πιέσεις ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς. Από την άλλη, όμως δημιουργεί και ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο εμπόριο λαδιού εντός αλλά και εκτός ΕΕ.
Εντός Ελλάδας, οι ελαιοπαραγωγοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω έλλειψης εργατικών χειρών. Ήδη από τα τέλη Αυγούστου υπήρχαν αναφορές για αύξηση της παραγωγής του ελαιόλαδου σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση έως και 40% σε σχέση με πέρυσι (227.000t), γεγονός που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, πολλές περιοχές της χώρας με πλούσια ελαιοπαραγωγή, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών ενόψει της φετινής συγκομιδής ελιάς με πολλούς ελαιοπαραγωγούς να φοβούνται ότι η παραγωγή τους θα «μείνει στα δέντρα».
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών, η παραγωγή ελαιόλαδου για την περίοδο 2022/23 μπορεί να φθάσει μόνο τους 1,7 εκατ. τόνους. Αυτό σημαίνει 25% κάτω από το περασμένο έτος και 20% κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Παρά τα υψηλά τελικά αποθέματα της προηγούμενης περιόδου (625000t) ακόμα και η αρχική διαθεσιμότητα το 2022/23 θα μπορούσε να είναι η χαμηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες πέντε περιόδους εμπορίας.
Μένει, λοιπόν, να δούμε στο τέλος της συγκομιδής αν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις της ΕΕ για αυξημένη παραγωγή λαδιού με βάσει τις δοθείσες συνθήκες και προκλήσεις.
H έκθεση αναλυτικά ΕΔΩ