Οικονομία

Έχασε και τις 810 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 808,98 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 815,82 μονάδων (+0,15%) και 808,92 μονάδων (-0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,13 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,03 εκατ. τεμάχια.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,59% στις 1.949,15 μονάδες, ενώ στο -0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.261,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,51% στις 533,66 μονάδες.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθιστά ευάλωτο το ΧΑ, αλλά και ευνοϊκό στις στηρίξεις που δίνουν, έστω και επιλεκτικά, οι αγοραστές. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να αναλωθούν σημαντικά κεφάλαια για να στηριχθούν τα επίπεδα, τα οποία όμως πλέον είναι χαμηλότερα από τη στήριξη των 815 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, η εικόνα στην αγορά ομολόγων δεν βοηθά καθόλου και τη μετοχική αγορά, καθώς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς φτάνει στο 4,94%, πλησιάζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 5%. Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς και τις αναλύσεις σχετικά με την ιταλική οικονομία, ευλόγως δημιουργούνται ανησυχίες για το κατά πόσο οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης χρέους. Άλλωστε, μέσα σε ένα ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον, το μεγαλύτερο αγκάθι που μπορεί να βλέπουν οι επενδυτές είναι οι εκλογές και ένας γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης για να μην ανακοπεί η ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει να τρέχει και μάλιστα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Σαφώς οι πάντες κινούνται συντηρητικά μιας και ο φόβος για το τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα είναι διάχυτος. Και πέραν των αρνητικών σημάτων βραχυπρόθεσμα, η ελληνική αγορά συντηρεί το μακροπρόθεσμο αγοραστικό της σήμα όσο μηνιαία δεν χάνει τις 778 μονάδες, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει σημαντικές πλέον αντιστάσεις στη ζώνη των 880-904 μονάδων (μακροπρόθεσμα).

Επίσης, αυτό που επισημαίνουν πλέον ανοιχτά οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι το ΧΑ έχασε το "τρένο" της ανάπτυξης του 2022, δηλαδή έμεινε πίσω σε σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας, με το 2023 να αναμένεται να δείξει το κατά πόσο η φετινή αναπτυξιακή δυναμική θα συντηρηθεί. Μέχρι στιγμής οι ξένοι αναλυτές είναι φειδωλοί σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας τη νέα χρονιά.

Στο ταμπλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil και η Jumbo σημείωσαν απώλειες 2,70% και 2,21% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Λάμδα, ΔΕΗ και Εθνική, με τον ΟΛΠ να κλείνει αμετάβλητος. Στον αντίποδα, σε χαμηλά επίπεδα περιορίστηκαν τα κέρδη των Eurobank, ΟΠΑΠ, Quest και ιδίως της Coca Cola, με τον Σαράντη να κλείνει στο +1,97%. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ