Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, άσκησαν κριτική στη νέα οικονομική στρατηγική της Βρετανίας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερο όλεθρο στις αγορές ομολόγων, που έχει ήδη αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να δεσμευτεί για "σημαντική" δράση.
Οι ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της Moody’s ασκούν μεγαλύτερη πίεση στον νέο υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng προκειμένου να επαναξιολογήσει την πολιτική του, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση στην αξία των βρετανικών assets τις προηγούμενες ημέρες.
Η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανέλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι θέλει να βγάλει την οικονομία από τα χρόνια στάσιμης ανάπτυξης, με βαθιές φοροαπαλλαγές και απορρύθμιση.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε ένα σχέδιο την Παρασκευή για τη μείωση των φόρων μέσω τεράστιων αυξήσεων δανεισμού, που πιστεύει ότι θα αποπληρώσει διπλασιάζοντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κόστος 60 δισ. στερλίνων (64 δισ. δολαρίων) μόνο στους έξι επόμενους μήνες.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι προτάσεις, που έστειλαν τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό των 1,03227 δολαρίων, πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα, ενώ αμφισβήτησε την λογική τους.
"Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά προγράμματα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην έρχεται σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική", τόνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Ο Jim Reid, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, χαρακτήρισε την "επίπληξη" ως "αρκετά καυστική".
Το ΔΝΤ έχει συμβολική σημασία στη βρετανική πολιτική. Η διάσωση της Βρετανίας το 1976 μετά από μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, θεωρείται εδώ και καιρό ως το χαμηλότερο σημείο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της χώρας.
Επίσης, με μια ωμή ανακοίνωση, η Moody’s δήλωσε πως οι μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ήταν "credit negative" για το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Μια διαρκής κρίση εμπιστοσύνης που προκύπτει από τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης που οδήγησε σε διαρθρωτικά υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, θα μπορούσε να αποδυναμώσει μόνιμα την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρει η Moody’s.
Το ΔΝΤ τόνισε πως ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ στις 23 Νοεμβρίου, θα παράσχει μια πρώιμη ευκαιρία στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει τρόπους για την παροχή στήριξης που είναι πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ιδιαίτερα εκείνα που ωφελούν εκείνους με υψηλά εισοδήματα".
Ο Kwarteng έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη δημοσιονομική ευθύνη μεσοπρόθεσμα, και ότι ο πλήρης προϋπολογισμός του τον Νοέμβριο θα καθορίσει τα σχέδια μείωσης του χρέους.