Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με το ΕΝΔΥΣΙ, διατηρούν ακόμα ανέπαφες τις πιθανότητες, για να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση, ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010. Αυτό είναι το βασικότερο, από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία όλες οι υπο – περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του Δημόσιου Τομέα, μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας.
Ουσιαστικά, το πρόβλημα αφορά κύρια όλους εκείνους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, εντός του 2022, κάνοντας χρήση της ανωτέρω διάταξης νόμου. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται αρκετοί εκπαιδευτικοί, που εκ του νόμου, οφείλουν να υποβάλλουν την οριστική τους αίτηση για να αποχωρήσουν από την εργασία τους, έως τον Αύγουστο.
Αυτός είναι και ο λόγος που στην Σταδίου 29 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, μόλις την περασμένη Πέμπτη. Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και χωρίς να παρθεί τελεσίδικη απόφαση, εκφράστηκε το ενδεχόμενο να προκύψει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθούν οι αιτήσεις του δημόσιου τομέα, που θα υποβληθούν εντός της χρονιάς. Όμως από το 2023 και μετά, η συνταξιοδότηση «κλειδώνει» στο 62ο έτος ηλικίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νόμο του 2010 (ν.3865) που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:
- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
- Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
- Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ όμως, φαίνεται να προτείνει να καταργηθούν τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια (55, 56, 58, 60), για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.
Ήδη για το θέμα, έχει υπάρξει πρόταση να μην εφαρμοστεί η γνωμοδότηση, τόσο από την ΑΔΕΔΥ, όσο και από την ΔΟΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.