Το μόνο ζητούμενο σήμερα είναι τουλάχιστον να μην γράψει μπροστά 13%, όχι βέβαια ότι έχει και τόσο μεγάλη αξία, αλλά για καθαρά ψυχολογικούς λόγους.
Όπως είναι αναμενόμενο το κομμάτι της ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) θα είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, αφού αυτοί θα είναι που θα «σηκώσουν» το βάρος της ανόδου του πληθωρισμού σε συντριπτικό ποσοστό.
Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες θα αντιστοιχούν σε αυτά τα τρία βασικά αγαθά, ενώ και στα τρόφιμα για έναν ακόμη μήνα θα φανεί ότι και αυτά τραβούν την ανηφόρα επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον μυρίζει πραγματικά μπαρούτι. Από την μία οι απειλές της Ρωσίας ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε» και από την άλλη το ράλι στο φυσικό αέριο, συνθέτουν ένα σκηνικό που αν μη τι άλλο τρομάζει.
Χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα για τα συμβόλαια του Αυγούστου, φθάνοντας τα 187 ευρώ, ενώ έκλεισε τελικά στα 184,5 ευρώ με άνοδο 7,9%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου έφτασε τα 190 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι εξωπραγματική, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν λίγο πάνω από τα 20 ευρώ και ένα μήνα πριν ήταν στα 78 ευρώ.
Σε όλη την Ευρώπη οι πολίτες αρχίζουν και δοκιμάζουν τα όριά τους και πολλοί θεωρούν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα αποτελέσει ένα πραγματικό εφιάλτη για τους λαούς της γηραιάς ηπείρου, εκτός και αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, πράγμα που τουλάχιστον για την ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το αντίθετο μάλιστα, όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι τα χειρότερα έρχονται.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να απέτυχε να κερδίσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ελπίζει ωστόσο να μπορέσει να κερδίσει σε άλλα πεδία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις οικονομίες της Ευρώπης.
Αυτό βέβαια μπορεί να σημάνει και την κατάρρευση της δική του οικονομίας, αλλά την στιγμή αυτή δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.
Η ενέργεια και οι τιμές σε αυτά μπορεί να αποτελέσουν τα Βατερλό για την ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Βλ. Πούτιν και να ποντάρει σε αυτό προκειμένου να κερδίσει στο πεδίο της οικονομίας, ότι δεν μπόρεσε να κερδίσει στο πεδίο των μαχών.
Η Ευρώπη δεν παράγει ούτε πετρέλαιο, αλλά ούτε και φυσικό αέριο και δύσκολα μπορεί να αντικαταστήσει τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν, πόσο μάλλον όταν οι Άραβες που διαθέτουν παραγωγή και θα μπορούσαν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο της έλλειψης που υπάρχει λόγω του εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να το πράξουν.
Από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι ξέρουν ότι για να έχουν αέριο σε επαρκείς ποσότητες θα πρέπει να συμφωνούν και οι ίδιοι. Και πιέζουν πλέον προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο με τις τιμές που ίπτανται, όσο και με την απειλή να κλείσουν οι στρόφιγγες.
Αναφορικά με το πετρέλαιο, μετά από δύο ημέρες ισχυρών πιέσεων που έφεραν την τιμή κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, που είναι χαμηλό 3 μηνών, χθες ανέκαμψε και κινήθηκε εκ νέου στην περιοχή των 105 δολαρίων.
Τέλος για μία ακόμη ημέρα η χονδρική τιμή του ρεύματος παρέμεινε στην περιοχή των 350 ευρώ.