Αν και το σχετικό σύστημα δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε σε αυτό την παρελθούσα εβδομάδα, κατά την ενημέρωση της Βουλής για τα πεπραγμένα της φορολογικής διοίκησης.
Να σημειωθεί πως μιας μορφής «επιβράβευση συνέπειας» είχε εφαρμοσθεί στην αρχή της πανδημίας σε φορολογουμένους που, παρότι πλήττονταν από την κρίση, πλήρωσαν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, χωρίς να κάνουν χρήση του δικαιώματος αναστολής των πληρωμών αυτών.
Σε εκείνους τους καλοπληρωτές είχε πιστωθεί ένα ποσό με την ένδειξη «Οίκοθεν ΑΦΕΚ Έκπτωσης μέσω Τραπεζών» που αφορούσε στο 25% των οφειλών Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 που πλήρωσαν μέσα στον Απρίλιο κατά το γενικό lockdown της οικονομίας. Το ποσό λειτούργησε ως ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» από το οποίο κάλυψαν μέρος επόμενων φορολογικών υποχρεώσεων.
Ο συμψηφισμός του ποσού με επόμενες οφειλές μπορούσε να γίνει είτε οι ενδιαφερόμενοι το ζητούσαν μέσω e-mail στη Δ.Ο.Υ. είτε και αυτεπάγγελτα από την ΑΑΔΕ όμως, χωρίς καμία δική τους ενέργεια, από υποχρεώσεις του για τρέχοντες φόρους.
Το αίτημα συμψηφισμού αφορούσε και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούσαν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο 2020 με το φόρο εισοδήματος που θα έπρεπε να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ή με τον ΕΝΦΙΑ.
Εκτιμάται πως η σχεδιαζόμενη «επιβράβευσης συνέπειας», που θα στηρίζεται σε ανάλυση της φορολογικής συμπεριφοράς φυσικών και νομικών προσώπων με κριτήρια υπευθυνότητας θα έχει την ίδια φιλοσοφία.
Στόχος είναι να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση, καθώς σήμερα το 20% περίπου των φορολογικών εσόδων δεν καταβάλλεται εμπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, ετησίως οι φορολογικές αρχές εισπράττουν εμπρόθεσμα 3-4 δισ. ευρώ λιγότερους φόρους, από αυτούς που έχουν βεβαιώσει.