Είναι γεγονός ότι προεκλογικά ο Τράμπ υποσχόταν πως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε λίγα 24ώρα από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Εμείς ωστόσο αναλύοντας τα τεκταινόμενα στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχετικά πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Ο Ζελένσκι προετοιμάζει το έδαφος για "ηρωϊκή έξοδο" ενώ παίζει το τελευταίο του χαρτί στο Κούρσκ" , επισημαίναμε μεταξυ άλλων:
" Ο Ζελένσκι θέλει όταν ο Τράμπ καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν τον Μάρτιο, να κατέχει Ρωσικό έδαφος ώστε να διαπραγματευθεί για την αποχώρηση των δυνάμεων του από αυτό, ζητώντας παράλληλα αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων από την Ανατολική Ουκρανία ή τουλάχιστον από μέρος αυτής"
Κοινώς εκτιμούσαμε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία, θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και όχι άμεσα.
Η ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία απέχει μήνες
Την ίδια εκτίμηση φαίνεται να έχει μεγάλο Διεθνές ΜΜΕ το οποίο σε σχετικό του άρθρο αναφέρει ότι "Οι σύμβουλοι του Τραμπ παραδέχονται ότι η ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία απέχει μήνες", επισημαίνοντας:
Οι σύμβουλοι του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πάρει μήνες ή και περισσότερο για να επιλυθεί, διαπίστωση που αποτελεί μια απότομη προσαρμογή στην πραγματικότητα, απέναντι στη μεγαλύτερη υπόσχεσή του στην εξωτερική πολιτική, να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο.
Δύο συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον εκλεγμένο πρόεδρο, είπαν ότι εξετάζουν ένα χρονοδιάγραμμα μηνών για την επίλυση της σύγκρουσης, περιγράφοντας τις υποσχέσεις της πρώτης ημέρας ως συνδυασμό εκλογικής εκστρατείας και έλλειψης εκτίμησης του αναφορικά με το δυσεπίλυτο της σύγκρουσης και τον χρόνο που χρειάζεται για να στελεχωθεί μια νέα διοίκηση.
Αυτές οι εκτιμήσεις συνδυάζονται με τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, του απόστρατου Αντιστράτηγου Keith Kellogg, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήθελε να έχει μια «λύση» στον πόλεμο εντός 100 ημερών, πολύ πέρα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα του εκλεγμένου προέδρου.
Ωστόσο, ακόμη και η παρατεταμένη προθεσμία του Kellogg ήταν «πολύ πολύ αισιόδοξη», δήλωσε ο John Herbst, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία που βρίσκεται τώρα στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
«Για να λειτουργήσει αυτό, ο Τραμπ πρέπει να πείσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υπάρχει ένα μειονέκτημα στο να είναι αδιάλλακτος», είπε ο Χερμπστ.
Οι χρονικές μετατοπίσεις του Τραμπ περί τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία
Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ είχε δηλώσει δεκάδες φορές ότι θα είχε μια συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας την πρώτη ημέρα της θητείας του, αν όχι πριν.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, έκανε μια λεπτή αλλαγή στη ρητορική του και άρχισε να λέει ότι μπορούσε να λύσει τον πόλεμο «πολύ γρήγορα».
Από τις εκλογές και μετά, ο Τραμπ έχει κάνει πίσω τη ρητορική του, συχνά λέγοντας απλώς ότι θα «λύσει» τη σύγκρουση, χωρίς να προσφέρει ένα χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι πιο δύσκολος από την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
«Πιστεύω, στην πραγματικότητα, πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τη Γάζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Δεκέμβριο. «Το βλέπω πιο δύσκολο».
Η Ρωσική αντίδραση και οι όροι Τράμπ
Η Ρωσία έχει επίσης στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, καλωσορίζοντας τις άμεσες συνομιλίες με τον Τραμπ, ενώ απορρίπτει ορισμένες από τις ιδέες που διατυπώθηκαν από τους συμβούλους του ως μη εφαρμόσιμες.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα της ομάδας Τραμπ.
Η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες. Ενώ αυτά τα κέρδη έχουν τεράστιο κόστος όσον αφορά τους άνδρες και το υλικό, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει ένα κίνητρο να προχωρήσει αργά σε μια συμφωνία, ενώ προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ουκρανικών εδαφών.
Ο Χερμπστ επεσήμανε τα σχόλια νωρίτερα αυτό το μήνα από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος είπε ότι τα ειρηνευτικά σχέδια που προτάθηκαν από τους συμβούλους του Τραμπ «δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον».
Ενώ τα ακριβή περιγράμματα ενός ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ εξακολουθούν να εξετάζονται, οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν γενικά την απομάκρυνση της πιθανότητας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, και το πάγωμα των σημερινών γραμμών μάχης.
Οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν επίσης να δοθεί στην Ουκρανία εγγύηση υλικής ασφάλειας, όπως η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα περιπολείται από ευρωπαϊκά στρατεύματα.
Ο Κέλογκ, ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κίεβο πριν από την ορκωμοσία, η οποία θεωρείται ως μέρος μιας διερευνητικής αποστολής για να δώσει στους αξιωματούχους το προβάδισμα σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για παραβίαση του νόμου Logan, ο οποίος περιορίζει τη δυνατότητα των ιδιωτών να διαπραγματεύονται με ξένες κυβερνήσεις.
«Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να συναντήσω τον Πούτιν μέχρι τις 20, κάτι που το μισώ γιατί καθημερινά πολλοί νέοι σκοτώνονται», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
Εκτίμησή μας είναι ότι αν ο Πούτιν δεν αλλάξει στάση μετά την επικείμενη προσέγγιση Τράμπ για τερματισμό του πολέμου και συνεχίζει να έχει παράλογες απαιτήσεις, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος που δεν σηκώνει πολλά -πολλά να αλλάξει ρότα, υπερεξοπλίζοντας την Ουκρανία και συνεχίζοντας την αιματοχυσία επ'αόριστον.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξει πάρα πολύ ο Πούτιν, ο οποίος μπορεί να καταγράφει νίκες στην Ανατολική Ουκρανία, ωστόσο δεν είναι τόσο ισχυρός όσο κομπάζει, αφού είχε την ανάγκη τόσο των Ιρανικών drones όσο και των βλημάτων πυροβολικού αλλά και του στρατού της Βόρειας Κορέας, στον πόλεμο στην Ουκρανία.