Πτώση 35% καταγράφει από τις αρχές του 2022 το Bitcoin, το οποίο σήμερα κινείται στην περιοχή των 29.000 ευρώ, με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 559 δισ. δολάρια.
Αυτή η πτώση του Bitcoin δεν επηρεάζει μόνον τους ιδιώτες επενδυτές ή τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν συνδέσει την πορεία τους με αυτό, αλλά ακόμη και κράτη.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Ελ Σαλβαντόρ. Η κατάρρευση του κρυπτονομίσματος έχει προκαλέσει ασφυξία στην κυβέρνηση και στους πολίτες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη τα ομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται στο 40% της ονομαστικής τους αξίας.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υιοθετεί σαν εθνικό νόμισμα το Bitcoin.
Η επιλογή κρατών να υιοθετήσουν το Bitcoin έχει ως αποτέλεσμα οι διεθνείς οργανισμοί να πρέπει να διασώσουν τις χώρες και τους πολίτες της, από τα αποτελέσματα της κατάρρευσης του κρυπτονομίσματος.
Να σημειωθεί πως προ τετραμήνου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ζητήσει από το Ελ Σαλβαδόρ να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση του για υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου συναλλάγματος, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet) της χώρας.
Κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείο είχαν εκφράσει ανησυχίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την έκδοση ομολόγων που θα συνδέονται με Bitcoin.