Οικονομία

Φρένο στην ισπανική οικονομία με αύξηση του ΑΕΠ μόνο 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2022

Η ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε όλες τις οικονομικές προοπτικές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανάπτυξη της οικονομίας θα κινηθεί για το 2022 στο 4,3%, σχεδόν τρεις μονάδες λιγότερο από το 7% που προέβλεπε στους προϋπολογισμούς του 2022.

Η κυβέρνηση μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης από 7% σε 4,3% για εφέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Για το 2023 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% και το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 11,7 % σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο.

Η κατάρρευση της κατανάλωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 οδήγησε σε ανάπτυξη του ΑΕΠ μόνο κατά 0,3% λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE). Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021, η ισπανική οικονομία είχε εκπλήξει τους αναλυτές με τριμηνιαία ανάπτυξη άνω του 2%, γεγονός που της επέτρεψε να κλείσει το έτος με ανάπτυξη 5,1%.

Η κυβέρνηση παραδέχεται τώρα ότι η αβεβαιότητα για το πώς θα κλείσει η χρονιά είναι τεράστια: «Εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν ελέγχουμε και που βρίσκονται στα χέρια του Πούτιν», δήλωσε η Νάντια Καλβίνο. Παρά τα πολύ θετικά στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη του τουρισμού σε ρυθμούς πολύ καλύτερους από τα προ πανδημίας επίπεδα εντούτοις δεν αναμένεται ότι η κατάσταση αυτή θα αντισταθμίσει πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι εξαγωγές λόγω της επιδείνωσης των εμπορικών σχέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπολογίζεται ότι η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων παρά τους μέχρι σήμερα αργούς ρυθμούς απορρόφησης θα παράσχουν σημαντική ώθηση στην ισπανική οικονομία ως το τέλος του 2022. Υπάρχουν σχεδόν 28 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος και ένα μεγάλο μέρος από τα 24 δισ. ευρώ που δεν απορροφήθηκαν το 2021.

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η πορεία της κατανάλωσης αλλά και οι αποταμιεύσεις, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανήλθαν στα 60 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον 30 δισ. ευρώ το 2021. Τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν όπως συνέβαινε στα προ πανδημίας επίπεδα λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε τέλος στα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση τονίζοντας πως η αγορά εργασίας συμπεριφέρθηκε πολύ καλύτερα από ό,τι σε άλλες υφέσεις χάρη στο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ