«Η φήμη κυκλοφορεί στους κύκλους της μόδας εδώ και εβδομάδες και από εκεί, μέσα από ανώνυμα δημοσιεύματα, έπεσε στην προσοχή της υπηρεσίας ελέγχου Copasir που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την εξακρίβωση», γράφει η ιταλική ιστοσελίδα, επικαλούμενη επίσημη πηγή που ζητά να παραμείνει ανώνυμη.
«Βασικά, αντί να αποστέλλονται απευθείας σε έναν εισαγωγέα στη Μόσχα , ο τρόπος παράκαμψης των κανόνων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία περιλαμβάνει την αποστολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν που συνορεύει με τη Ρωσία. Από εκεί τα είδη πολυτελείας μπορούν να φτάσουν σε μια μπουτίκ στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της ρωσικής άρχουσας τάξης και της ανώτερης αστικής τάξης, εκείνων που στοχεύουν δηλαδή, οι κυρώσεις».
Βλέπουμε λοιπόν μπουτίκ σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο ή στις όχθες του ποταμού Νέβα στην Πετρούπολη, να συνεχίζουν να πουλάνε ιταλικά ρούχα και αξεσουάρ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για καταστήματα franchise που είναι εφοδιασμένα με τις συλλογές άνοιξη-καλοκαίρι 2022 πριν από την έναρξη του πολέμου, χωρίς η σύμβαση να επιτρέπει στην ιταλική μάρκα να απαιτεί την απόσυρσή τους .
Για παράδειγμα, αυτή είναι η περίπτωση εμπορικών σημάτων όπως Salvatore Ferragamo, Brunello Cucinelli, Zegna, οι οποίες μετά τις 24 Φεβρουαρίου αποφάσισαν να σταματήσουν τις αποστολές και να κλείσουν οποιαδήποτε ιδιόκτητα καταστήματα χωρίς να περιμένουν τις κυρώσεις. Τα καταστήματα όμως συνεχίζουν να έχουν φωτισμένες ταμπέλες στα ρωσικά εμπορικά κέντρα. Ιταλοί κατασκευαστές υποδημάτων πολυτελείας αποφάσισαν μάλιστα να συμμετάσχουν στην έκθεση Obuv Mir Kozhi στη Μόσχα: «Για εμάς - εξήγησαν - η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 70% της αγοράς και τον Φεβρουάριο είχαμε τα πάντα έτοιμα για παράδοση».
Απλή διαδικασία
Όσοι εμπλέκονται σε αυτό το εμπόριο, ξεκινούν τις αποστολές στο Καζακστάν, συμπληρώνοντας απλά μία φόρμα που πρέπει να παραδοθεί στον μεταφορέα. Εκεί δηλώνουν ότι «τα εμπορεύματα επιτρέπονται για εξαγωγή, διαμετακόμιση και εισαγωγή σύμφωνα με τους κανόνες ΕΕ », επομένως δεν υπόκειται σε κυρώσεις και ότι «ο προορισμός και τελική χρήση είναι στο Καζακστάν».
Η δικηγόρος Σάρα Αρμέλα, του νομικού γραφείου Armella & Associati και πρόεδρος της τελωνειακής επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέει ότι «αυτός ο τριγωνισμός που αποσκοπεί στην παράκαμψη των κυρώσεων ,είναι παράνομος και όσοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν, κινδυνεύουν με ποινές όπως φυλάκιση από δύο έως έξι χρόνια ή πρόστιμο από 25.000 έως 250.000 ευρώ.
Σήμερα υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης εμπορευμάτων και συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων τελωνειακών αρχών, τα οποία, αν όχι αμέσως, θα μπορούσαν κάποια μέρα να μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε τέτοιες παραβάσεις χωρίς μεγάλη δυσκολία. Άλλωστε, δεν θα ήταν δύσκολο να παρατηρήσουμε μια ασυνήθιστη ροή αγαθών σε ορισμένες χώρες».
Αλλά πέρα από τις διαβεβαιώσεις της Αρμέλα, φαίνεται δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι οι μορφές συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών αρχών θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον έλεγχο των αποστολών. Η ιταλική τελωνειακή υπηρεσία παραδέχεται μάλιστα ότι «είναι πολύ περίπλοκο να πραγματοποιηθεί πλήρης παρακολούθηση των εμπορευμάτων στις διάφορες χώρες», ή να κατανοήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι πραγματικά συμβαίνει όταν φτάσουν στη χώρα προορισμού που έχει δηλωθεί στην Ιταλία. Μια δυσκολία που ισχύει όχι μόνο για χώρες όπως το Καζακστάν, αλλά και για άλλες.
Εύκολος ο «τριγωνισμός»
Ότι ο «τριγωνισμός», γενικά, δεν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, επιβεβαιώνεται στην «ilfattoquotidiano.it» από άλλη πηγή που συνεργάζεται στενά με υποκαταστήματα ιταλικών εμπορικών σημάτων στην Κίνα εδώ και χρόνια: «Έχω δει συχνά προγράμματα αυτού του τύπου να χρησιμοποιούνται για να φτάνουν τα είδη πολυτελείας, πληρώνοντας χαμηλότερους δασμούς από αυτούς που οφείλονται για απευθείας αποστολές στο Πεκίνο», λέει η πηγή υπό την εγγύηση της ανωνυμίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι ένα συνέδριο μεταξύ διαφόρων τελωνειακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεραστούν ορισμένα προβλήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την κοινή χρήση βάσεων δεδομένων.
Αλλά δεν υπάρχουν μόνο παράνομοι τρόποι εξαγωγής. Τα προϊόντα πολυτελείας υπό κυρώσεις θα μπορούσαν στο μέλλον να φθάνουν στη Ρωσία και μέσω των "παράλληλων εισαγωγών" που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Μόσχα για ορισμένα είδη : εισαγωγές χωρίς την άδεια του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή της εταιρείας εξαγωγής.
Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, αυτή τη στιγμή η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταρτίσει κατάλογο με μάρκες υψηλής μόδας που εισάγονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Μια λύση που ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους για τη Μόσχα, όπως αναφέρει το πρακτορείο RIA Novosti: Θα κατακλυστεί η ρωσική αγορά από πλαστά επώνυμα ενδύματα από ανεπίσημους λιανοπωλητές, επί των οποίων οι μητρικές εταιρείες δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο.