Ethereum
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Η σύντομη ιστορία του πολυμήχανου Ethereum-Σε τι διαφέρει με το Bitcoin;

Ακόμη και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο blockchain, είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχετε ακούσει για το Bitcoin, το κρυπτονόμισμα που άλλαξε την ροή της παγκόσμιας οικονομίας. Μία άλλη πλατφόρμα, το Etheruem -η οποία χρησιμοποιεί και αυτή μία αλυσίδα blockchain- πιστεύεται πως θα ξεπεράσει το Bitcoin κάποια στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Είναι Το Ethereum;

Το Ethereum είναι μία δημοσία υπηρεσία ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να διευκολύνει smart contracts (έξυπνα συμβόλαια) και ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων με ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη τρίτων. Υπάρχουν δύο λογαριασμοί διαθέσιμοι μέσω του Ethereum: λογαριασμοί εξωτερικού κατόχου (οι οποίοι ελέγχονται από ιδιωτικά κλειδιά (keys) που επηρεάζονται από ανθρώπινους χρήστες) και λογαριασμοί contract (συμβολαίων). Το Ethereum επιτρέπει στους developers (προγραμματιστές) να αναπτύξουν κάθε είδους αποκεντρωμένες εφαρμογές. Αν και το Bitcoin παραμένει το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα, η επιθετικά αυξητική πορεία του Ethereum κάνει πολλούς να αναμένουν τον εκθρονισμό του 'βασιλιά'. 

Πως Διαφέρει Το Ethereum Από Το Bitcoin; 

Αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ Ethereum και Bitcoin, υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές. Κάποιες από αυτές:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Το Bitcoin ανταλλάσσεται σε κρυπτονομίσματα, ενώ το Ethereum προσφέρει πολλές μεθόδους ανταλλαγής, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων (Ether), έξυπνων συμβολαίων (smart contract) και της Ethereum Virtual Machine (Εικονικής Μηχανής Ethereum). 
  • Ο μέσος όρος για ένα block Ethereum είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν του Bitcoin: το πρώτο έχει χρόνο 12 δευτερολέπτων έναντι αυτόν των 10 λεπτών του δεύτερου. Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι σχηματισμοί block, πράγμα που επιτρέπει σε όσους εξορύσσουν (mine) Ethereum να ολοκληρώνουν περισσότερα block και κατ' επέκταση να λαμβάνουν περισσότερα Ether. 
  • Για το Bitcoin, οι υπολογιστές που τρέχουν την πλατφόρμα (miners) και επαληθεύουν τις συναλλαγές λαμβάνουν ανταμοιβές. Στην ουσία, ο πρώτος υπολογιστής που 'λύνει' κάθε νέο block παίρνει Bitcoin ως ανταμοιβή. Το Ethereum από την άλλη δεν δίνει ανταμοιβές για τα block αλλά επιτρέπει στους miners να λαμβάνουν ένα πόσο για κάθε συναλλαγή. 

Ποια Είναι Τα Πλεονεκτήματα Του Ethereum;

Οι υποστηρικτές του Ethereum εκφράζουν την άποψή τους πως το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα επιτρέπει σε άτομα και εταιρείες να κάνουν πολλά περισσότερα από το να μεταφέρουν απλά χρήματα μεταξύ φορέων. 

Επίσης, να αναφέρουμε πως αναμένεται να συμβεί και η πλήρης κυκλοφορία του Ethereum 2.0 τα επόμενα χρόνια. Το νέο βελτιωμένο σύστημα θα φέρει νέες λειτουργίες που σκοπό έχουν να αυξήσουν την ταχύτητα, την αποδοτικότητα και το ποσό τον συναλλαγών που εκτελούνται. 

Η Ιστορία Του Ethereum

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin είπε: "Σκέφτηκα  πως [η κοινότητα του Bitcoin] δεν προσέγγιζε το πρόβλημα με τον σωστό τρόπο."

Ο Buterin είχε οραματιστεί έναν διαφορετικό τρόπο.

Ο ίδιος είχε την πρώτη του εμπειρία με την τεχνολογία blockchain όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το Bitcoin το 2011, ως ένας 17χρονος προγραμματιστής. Ξεκίνησε έτσι να φαντάζεται μία πλατφόρμα που διέφερε από το Bitcoin. Η κύρια διαφορά ήταν η ικανότητά της να επιτρέπει την ανταλλαγή διάφορων στοιχείων και όχι μόνο κρυπτονομισμάτων. 

Το 2014, ο Buterin άρχισε μία καμπάνια πουλώντας Ether με σκοπό να κάνει το όραμά του πραγματικότητα. Ο ίδιος, μαζί με τους συνιδρυτές του Ethereum, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώτη live παρουσίαση του Ethereum, γνωστή ως Frontier, έγινε το 2015. Από τότε, η πλατφόρμα ακολούθησε μία θετική πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί το κρυπτονόμισμα με την δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς (360 δις ευρώ). 

Ο Buterin ελπίζει μία μέρα το Ethereum να γίνει η απόλυτη λύση για όλες τις περιπτώσεις αλυσίδων blockchain, οι οποίες δεν έχουν ένα εξιδεικευμένο σύστημα για να χρησιμοποιήσουν.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ