Τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα για πάνω από μια δεκαετία. Με τόσες πολλές νέες ειδήσεις είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σημαντικότητα και τον γενικό σκοπό της συγκεκριμένης αναπτυσσόμενης αγοράς. Η κατανόηση αυτή μπορεί να γίνει αρκετά ευκολότερη γνωρίζοντας την ιστορία του γνωστότερου και δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος της αγοράς, του Bitcoin.
Το Bitcoin έκανε το ντεμπούτο το 2008 ως ένα αποκεντρωμένο νόμισμα που δεν απαιτούσε κάποια κεντρική τράπεζα ή μεσάζοντες. Το νόμισμα μπορεί να σταλεί και να ληφθεί από έναν ή πολλούς χρήστες μέσω του δικτύου bitcoin, ένα peer-to-peer δίκτυο, του οποίο οι συναλλαγές πιστοποιούνται από κόμβους (nodes) και καταγράφονται σε μία αλυσίδα blockchain.
Η ταυτότητα του ιδρυτή του Bitcoin παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Ένα άρθρο με τίτλο "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2008 σε μία λίστα αποδεκτών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mailing list) κρυπτογράφησης με όνομα συγγραφέα "Satoshi Nakamoto". Ωστόσο, ο Nakamoto δεν αποκάλυψε καμία προσωπική πληροφορία για τον εαυτό του και ως αποτέλεσμα η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς να πιστεύουν πως το συγκεκριμένο όνομα είναι απλά ένα ψευδώνυμο για έναν ή περισσότερους δημιουργούς.
Το 2009, το Bitcoin χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την κυκλοφορία του ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open-source software), όταν ο Nakamoto εξόρυσσε το αρχικό μπλοκ της αλυσίδας blockchain. Το συγκεκριμένο μπλοκ αναφέρεται ως Genesis Block και περιέχει τα πρώτα 50 Bitcoin που δημιουργήθηκαν. Από εκεί και έπειτα, το Bitcoin συνέχισε να εξορύσσετε από άλλους χρήστες μέχρι και το 2010. Τότε, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecz εκτέλεσε την πρώτη γνωστή εμπορική συναλλαγή χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα για την αγορά δύο Papa John pizza έναντι 10.000 Bitcoin. Σήμερα, το συγκεκριμένο ποσό Bitcoin κοστίζει περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό γεύμα...
Από τότε, το Bitcoin έχει ανταλλαχθεί εκατομμύρια φορές, με τις νεότερες μεγάλες συναλλαγές να εκτελούνται στην μαύρη αγορά. Η μεγαλύτερη διαδικτυακή μαύρη αγορά Bitcoin, η Silk Road, έχει ανταλλάξει περισσότερα από 10 εκατομμύρια BTC από την αρχή της ύπαρξης του νομίσματος.
Εξαιτίας της χρήσης του κρυπτονομίσματος στην μαύρη αγορά, αρκετές χώρες έσπευσαν να θέσουν κανονισμούς γύρω από την χρήση του. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε τις πιο επιδραστικές ενέργειες με τρεις ξεχωριστές δράσεις:
- Τον Δεκέμβριο του 2013 η τράπεζα απαγόρευσε την χρήση Bitcoin από οικονομικά ιδρύματα
- Τον Σεπτέμβριο του 2017 εξέδωσε ολοκληρωτική απαγόρευση χρήσης του Bitcoin
- Τον Ιούνιο του 2021 εφάρμοσε δραστικά μέτρα εναντίων μεγάλων miner (χρήστες που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα) του κρυπτονομίσματος
Μετά από κάθε περιστατικό, η τιμή του Bitcoin μειώθηκε σχεδόν στα ήμισυ. Βέβαια, σε βάθος χρόνου η αξία του νομίσματος διατήρησε αυξητική πορεία αφού όλο και περισσότερα ιδρύματα ξεκίνησαν να το υποστηρίζουν. Στοχευμένα παραδείγματα αποτελούν η συνεργασία μεταξύ Tala, Circle και Stellar Development Foundations με την Visa και η νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ για να γίνει το Bitcoin νόμιμο χρήμα (legal tender).
Οι ειδήσεις γύρω από το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εξελίσσονται καθημερινά. Μπορεί το κρυπτονόμισμα να διατηρεί σταθερή ετήσια αύξηση, αλλά κρύβει και αυτό κινδύνους όπως κάθε άλλη επένδυση.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.