Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Με αραβική βοήθεια η Ρωσία θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δυτικές κυρώσεις;

Για το πόσο μεγάλο ή μικρό αντίκτυπο θα έχουν στην ρωσική οικονομία οι δυτικές κυρώσεις τα έχουμε ξαναγράψει και οι απόψεις διίστανται.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Ρώσοι έχοντας και το προηγούμενο της Κριμαίας το 2014 έχουν ετοιμάσει οικονομικές άμυνες, ενώ η μην συμπερίλψη του φυσικού αερίου στις κυρώσεις αποτελεί από μόνο του ανάσα για την ρωσική οικονομία.

Τα μέτρα περιορίζουν τη χρήση περίπου 580 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα, για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η Ρωσία μπορεί να βρει άλλα κανάλια εμπορικών συνεργασιών και χρηματοδότησης της οικονομίας της

Σύμφωνα με έναν γνωστό Ρώσο εμπειρογνώμονα ωστόσο, η είσοδος της Ρωσίας στις αραβικές αγορές θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των συνεπειών των δυτικών κυρώσεων.

Μια τέτοια έξοδος είναι επίσης "πλήρως συνεπής με τις προσπάθειες εξωτερικής πολιτικής για επέκταση της μακροπρόθεσμης παρουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Ιγκόρ Ματβέεφ.

Βέβαια αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη αφού πριν από λίγο το Reuters μετέδωσε πως η τράπεζα Mashreq με έδρα το Ντουμπάι αναστέλλει τον δανεισμό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη Ρωσία. Το πρακτορείο σημειώνει ότι προηγουμένως οι τράπεζες της Μέσης Ανατολής δεν περιόρισαν την παρουσία τους στη ρωσική χρηματοπιστωτική αγορά λόγω των φόβων ότι θα πέσουν υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πάντως πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε πως η Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή στα 10,436 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο! 

Αναλυτικότερα, η συνεργασία της Ρωσίας με τις αραβικές χώρες θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στην εγχώρια οικονομία. Αυτή η γνώμη εκφράστηκε σε υλικό που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας από τον ειδικό Igor Matveev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απότομη αυστηροποίηση των αντιρωσικών κυρώσεων από τη συλλογική Δύση ως απάντηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «υπαγορεύει την ανάγκη της Μόσχας να αναζητήσει έγκαιρα κατάλληλες και αποτελεσματικές λύσεις για να εξισορροπήσει στο μέγιστο τις αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία. Μία από τις λύσεις είναι ήδη ορατή στο επίπεδο της επιταχυνόμενης ανάπτυξης των διαφοροποιημένων εξωτερικών οικονομικών σχέσεων (FEA) μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του αραβικού κόσμου, η οποία είναι απολύτως συνεπής με τις προσπάθειες εξωτερικής πολιτικής για επέκταση της μακροπρόθεσμης παρουσίας της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή».

«Στην παρούσα συγκυρία, μια σημαντική πρακτική επιταγή για τη διαφοροποίηση της ξένης οικονομικής δραστηριότητας είναι η επέκταση της γεωγραφίας των εξαγωγών και των εισαγωγών, των πηγών κεφαλαίων, εννοώντας κυρίως τη λήψη «μακροπρόθεσμου χρήματος» [πιστώσεων, δανείων] από τα κρατικά ταμεία των αραβικών μοναρχιών με σκοπό τη μετέπειτα χρήση τους από τραπεζικές δομές εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη χορήγηση δανείων σε εγχώριες επιχειρήσεις και την επένδυση σε εθνικά έργα», σημείωσε ο ειδικός.

Επιπλέον, συνέχισε ο Matveev, η ρωσική πλευρά «είναι σε θέση να παρέχει ασφαλείς συνθήκες για την επιτυχή υλοποίηση εμπορικών έργων στη Συρία από τρίτες χώρες - τις ίδιες αραβικές μοναρχίες ως μέρος της πολιτικής "ανοίγματος του SAR" σε αντάλλαγμα για επενδύσεις και οικονομικές βοήθεια από τα κράτη του Περσικού Κόλπου για την ίδια τη Ρωσία. Η μικροοικονομική επιτακτική ανάγκη είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των Ρώσων οικονομικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, σε μορφές B2B και B2G, συμπεριλαμβανομένων των offline/online εκθέσεων και επιχειρηματικών αποστολών σε αραβικές χώρες».

https://www.youtube.com/watch?v=hrLKOUAQU6khttps://www.youtube.com/watch?v=3vnfVRBZAdU

Προοπτικές Μέσης Ανατολής

 

«Η ουκρανική κρίση δημιουργεί νέες πραγματικότητες όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για τους Άραβες εταίρους της. Πρώτον, ο ρόλος της Ρωσίας στη διασφάλιση της επισιτιστικής τους ασφάλειας θα αυξηθεί. Δεύτερον, η προσοχή των Αράβων στις ρωσικές τεχνολογίες θα αυξηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών που στοχεύουν στη διαφοροποίηση στις οικονομίες τους και την επέκταση της πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες», τόνισε ο ειδικός. «Η σημασία της Μέσης Ανατολής για τη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη, τις επενδύσεις σε ακίνητα, τις τραπεζικές αποταμιεύσεις και μακροπρόθεσμα για την εξαγωγή στη Ρωσική πρωτεύουσα».

Ταυτόχρονα, ο Matveev σημείωσε ότι οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, υπό ισχυρές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, «δεν θα είναι εύκολο να συνεργαστούν με τη Μόσχα στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών, να αγοράσουν σύγχρονα όπλα, προϊόντα διπλής χρήσης». «Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα, όταν ο εκπρόσωπος των ΗΑΕ, μαζί με την Κίνα και την Ινδία, απείχε από την ψήφιση του αντιρωσικού σχεδίου ψηφίσματος για την Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δείχνουν ότι οι αραβικές χώρες δεν είναι σχεδόν έτοιμες, αφού απέρριψαν δικά του συμφέροντα, να ακολουθήσει άνευ όρων στον απόηχο της πολιτικής της συλλογικής Δύσης», δηλώνει πεπεισμένος.

https://www.youtube.com/watch?v=DeK0j0TqWi4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ