Οικονομία

Μαχαιριά στην καρδιά οι λογαριασμοί σε φυσικό αέριο, ρεύμα και βενζίνη

Δυσβάσταχτοι είναι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου που φτάνουν στους πολίτες. Ο τσουχτερός χειμώνας και η εκτίναξη των τιμών έχουν φέρει τσουνάμι τηλεφωνημάτων και σε καταναλωτικές οργανώσεις όπως το ΙΝΚΑ. Θεαματική και η αύξηση τιμής της βενζίνης.

Ως επιχείρηση «σοκ και δέος» περιγράφουν πλέον οι καταναλωτές την υποδοχή και το άνοιγμα των λογαριασμών φυσικού αερίου που παραλαμβάνουν αφού οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα στήριξης και επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας, ωστόσο, όπως λένε οι καταναλωτές, δεν φτάνουν για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Οικογένεια που μένει σε διαμέρισμα 130 τετραγωνικών μέτρων παρέλαβε πριν λίγες ημέρες λογαριασμό φυσικού αερίου 703 ευρώ, ενώ συγκρίνοντάς τον με τον αντίστοιχο περσινό εκκαθαριστικό λογαριασμό διαπίστωσε ότι το ποσό ήταν σχεδόν τριπλάσιο.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τριμελής οικογένεια πλήρωσε σε εκκαθαριστικό λογαριασμό τετραμήνου φυσικού αερίου το ποσό των 240 ευρώ.

«Αν τότε που δεν είχαμε κρύο και δεν έκαιγα θέρμανση πλήρωσα τόσα, δεν μπορώ να φανταστώ τι λογαριασμός θα μου έρθει τώρα που φυσικά η θέρμανση με τόσο κρύο δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί» εξήγησε η Κ.Α. στο Sputnik που διαμένει σε ένα διαμέρισμα περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων και αναμένει με άγχος από μέρα σε μέρα να της έρθει ο νέος λογαριασμός του φυσικού αερίου

Στη μέγγενη των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου είναι και χιλιάδες καταστηματάρχες και ιδιαίτερα όσοι ζεσταίνουν τους εξωτερικούς χώρους τους με μόνιμη εγκατάσταση φυσικού αερίου, όπως στα καταστήματα εστίασης. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ «η επιδότηση που δίνει το κράτος είναι ψίχουλα και όχι το 50% που λένε», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο Sputnik ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης

Τσουνάμι ακρίβειας και διαμαρτυριών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο Sputnik για το θέμα, έκανε λόγο για πρωτοφανές και πολυεπίπεδο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά της Ελλάδας τόσο σε σχέση με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στην αγορά διατροφικών αγαθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιέγραψε μάλιστα ότι στο τηλεφωνικό κέντρο του ΙΝΚΑ καθημερινά δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα αγανακτισμένων καταναλωτών για λογαριασμούς ενέργειας.

«Θεωρούσαμε ότι φυσικό αέριο είναι μια φθηνή ενέργεια για να ζεσταθεί ο κόσμος και δυστυχώς κατέληξε να είναι η ακριβότερη. 2020-2021 η αύξηση ήταν 416%. Δεν ήταν ούτε 135% ούτε 180% που λένε. Από 0,020 κατέληξε να πωλείται στα 10 λεπτά (σ.σ. η κιλοβατώρα)» εξήγησε.

Ο κ. Λεχουρίτης αναφέρθηκε και στις αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λέγοντας ότι «τα τελευταία 40 χρόνια είναι πρωτοφανής αυτή η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια και η οποία έχει κάνει τους ανθρώπους ανήμπορους να αποπληρώσουν την οφειλή».

Πρόσθεσε ότι «το κόστος που επιδοτεί η κυβέρνηση είναι μόνο στο κόστος του ρεύματος και όχι στις λοιπές χρεώσεις και οι οποίες ανεβάζουν στα ύψη την τιμή του λογαριασμού».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ υπογράμμισε ότι εκτός από τις ακρίβεια στην ενέργεια, οι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στην αγορά τροφίμων αλλά και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα.

Στα ύψη και η βενζίνη

Θεαματική είναι η αύξηση και στην τιμή της βενζίνης, με τον πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Θέμη Κιουρτζή να αναφέρει ότι η μέση τιμή πώλησης είναι 1,84 ευρώ το λίτρο.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων αγοράζουν σήμερα 700 ευρώ τα 1.000 λίτρα βενζίνης πλέον ΦΠΑ, ενώ όπως είπε «στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης».

«Από πέρσι ως φέτος η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 40 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πριν με 20 ευρώ έβαζε 13,50 λίτρα βενζίνης και τώρα με 20 ευρώ βάζει σχεδόν 10 λίτρα βενζίνης» τόνισε ο κ. Κιουρτζής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...