Οικονομία

Τα μέτρα για την ακρίβεια έρχονται κατά κύματα

Σύμφωνα με τον capital.gr, σε αλλαγή σχεδίων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού, αφού φαίνεται ότι το βασικό σενάριο που ήθελε τις τιμές της ενέργειας αλλά και των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών να υποχωρούν μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, έχει οριστικά ανατραπεί.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε χθες ότι πλέον το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει άτυπα τον στόχο για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2022 από 1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός στο 1,5% - 2%, με βάση τα σημερινά δεδομένα. 

Με δεδομένο ότι το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις ανατιμήσεις κυρίως του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, το βασικό μέτρο της ανάσχεσης των ανατιμήσεων θα παραμείνει η επιδότηση των τιμολογίων της ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για όσο χρειαστεί. Μάλιστα, για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν για τον Φεβρουάριο έχουμε ζητήσει και τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να καλυφθεί με επιδότηση έως και το 75% (από 50% τον Ιανουάριο) των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος η επιδότηση αυτή να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση.

Με την επιδότηση των ενεργειακών προϊόντων, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορέσει να ελέγξει ως ένα βαθμό και τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και βασικών ειδών διατροφής, απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος από την αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων. Το πρώτο μεγάλο τέστ σε αυτήν την εκτίμηση, θα είναι το ύψος του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο ανακοινώθηκε ότι θα επιδοτούνται όλων των μεγεθών οι επιχειρήσεις αλλά και το διάστημα στο οποίο μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις άλλαξαν τις τιμές τους ενσωματώνοντας και ένα μέρος από την αύξηση των καυσίμων. 

Η, δε, ιδέα για τη δημιουργία ταμείου ενεργειακής μετάβασης μάλλον θα καθυστερήσει. Τούτο διότι αν λειτουργήσει τώρα, οι επιδοτήσεις θα μπουν σε άλλη βάση και θα μετριαστούν σε σχέση με τις σημερινές. Γι’ αυτό η έναρξη λειτουργίας θα πρέπει να αναμένεται μόλις καταγραφεί μια σταθεροποίηση των τιμών, ειδικά στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να υπάρχει μια σταθερή "αποσυμπίεση" των τιμών. 

Η μείωση του ΦΠΑ 

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα τρόφιμα μπορεί να έφυγε μεν από το "τραπέζι" αλλά μένει στο "συρτάρι" του υπουργού Οικονομικών για να χρησιμοποιηθεί ως τελευταία λύση, αλλά υπό ειδικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα η συζήτηση για τη μείωση ΦΠΑ θα ξανανοίξει αν συντρέχουν οι εξής συνθήκες:

- Ο υψηλός πληθωρισμός να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να υλοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές του δευτέρου εξαμήνου θα συγκρίνονται με τις -υψηλές- τιμές του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί αν έχουμε κλιμάκωση στη σοβαρή κρίση στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% του αερίου που καταναλώνει η ΕΕ.

- Οι τιμές θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο ύψος και να μην δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, στα επίπεδα κοντά στο 2019. Αν δεν υπάρξει ένα τέλος στις συνεχείς ανατιμήσεις, οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα πέσουν στο κενό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα χάσει δισεκατομμύρια εσόδων και το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι από ελάχιστο έως μηδενικό .

- Η τρίτη και πιο σημαντική συνθήκη είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν μειώσεις χωρίς να έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επιστροφή σε περιοριστικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ