Οι νέες κινήσεις του Καίρου σε γεω-οικονομικό επίπεδο αποδεικνύουν αφενός πόσο μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας ήταν η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που υπογράφηκε προ μηνών και αφετέρου ποιο είναι το μέλλον των ενεργειακών συμφωνιών...και με την "ευλογία" των ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού, Ayman Hamza, αποκάλυψε ότι η πρώτη φάση του έργου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ της Αιγύπτου και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024 με εκτιμώμενη ισχύ 2000 μεγαβάτ.
Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών θα υποστηρίξει μεγάλα έργα οικονομικής ανάπτυξης, θα εδραιώσει τις διακεκριμένες σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Βασιλείου και θα καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες των αραβικών χωρών.
Οι γραμμές μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών θα δημιουργηθούν με το σύστημα συνεχούς ρεύματος (DC), το πιο σύγχρονο στην Αίγυπτο και την αραβική περιοχή, είπε.
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας το 2012 για τη δημιουργία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Το έργο θα αποτελέσει τον κύριο άξονα της αραβικής ηλεκτρικής διασύνδεσης, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομής για το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των αραβικών χωρών.
Πρόσθεσε δε ότι η Αίγυπτος έχει γίνει κέντρο ηλεκτρικής διασύνδεσης μετά τη δραματική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, "χάρη στην προεδρική υποστήριξη των σχεδίων".
Το ζήτημα που μπορεί φαινομενικά να μην άπτεται άμεσα ελληνικού ενδιαφέροντος έχει περισσότερο...ζουμί! Ιδίως μετά ην προ μηνών συμφωνία Αθήνας-Καϊρου.
Ο διεθνολόγος κ. Βασίλης Κοψαχείλης διευκρίνισε τότε πως η προ μηνών τριμερής δεν είναι συμφωνία αλλά ένα μνημόνιο συναντίληψης και προθέσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση του ελλαδικού χώρου με την Αίγυπτο. "Εκεί παίζεται πλέον το παιχνίδι της ενέργειας και όχι στην μεταφορά φυσικού αερίου" τόνισε ο αναλυτής. Επίσης σημαντικό είναι πως το έργο αυτό στόχος είναι να συμπεριληφθεί στα συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή οι Αιγύπτιοι καίγονται για αυτό, γιατί αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα πρότζεκτ στην έρημο, στο έδαφος της Αιγύπτου, όπου έχουν ισχυρά συμφέροντα και γερμανικές εταιρείες, για την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου!
Σημείωσε πως η Αίγυπτος είναι ο απόλυτα κερδισμένος παίχτης σε αυτό το ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Τα συμφέροντα εκεί είναι η ENI η ιταλική που ελέγχει ουσιαστικά το φυσικό αέριο, και οι γερμανικές εταιρείες-παίζει πολύ δυνατά η Siemens διευκρίνισε, είτε παίρνουν φυσικό αέριο είτε άλλες μορφές ενέργειας κυρίως ΑΠΕ, όπως αυτό το πρότζεκτ των φωτοβολταϊκών, όπου θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Μιλώντας πρόσφατα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ίδιος ο Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε στο περιβόητο Non Paper για τον East Med, “είναι το σημείο στο οποίο οι Αμερικανοί προκρίνουν την ηλεκτρική διασύνδεση”.
Σε νέα παρέμβασή του που παρουσιάσαμε σε χθεσινό άρθρο ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, εξηγεί ακόμη περισσότερο την σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ξεκαθαρίζει καταρχήν πως "ο EastMed και οι Euro-Asia, Euro-Africa connectors δεν είναι ανταγωνιστικά πρότζεκτς αλλά συμπληρωματικά μεταξύ τους".
Για τα δύο τελευταία συμφωνούν όλοι, πλην Τουρκίας, αναφέρει. Αντιθέτως για τον EastMed με τα σημερινά δεδομένα, -και το τονίζει για τα σημερινά δεδομένα- δεν υπάρχει επαρκής και κυρίως αξιόπιστη συμφωνία εμπλεκομένων.
"Ωστόσο, όλη η δουλειά που γίνεται για τους ηλεκτρικούς αγωγούς δεν είναι άσχετη με την εργασία μελέτης και προετοιμασία για τη δυνητική υλοποίηση του EastMed. Διότι εάν και εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει ο αγωγός ΦΑ, θα γίνει σε παράλληλη πορεία και βάθη με τους ηλεκτρικούς αγωγούς. Τα συστήματα παρακολούθησης, υποδομές και άλλα θα προϋπάρχουν με την ηλεκτρική διασύνδεση. Αυτό φέρνει οικονομία χρόνου, οικονομία στην μελέτη και τέλος μεγάλη οικονομία στη φάση της υλοποίησης" σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής.
Κι όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας η οποία όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο είναι απολύτως εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.