Οικονομία

«Αγκάθι» για την Αττική Οδό η καταβολή των 2.000 ευρώ ανά όχημα- Ζητά 87.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα και ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος το σχέδιο Βορέας δεν εφαρμόστηκε στην πρόσφατη κακοκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο Βορέας για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων αναδεικνύει ότι από την Πολιτική Προστασία ζητείται από φορείς διαχείρισης οδικών αξόνων να λάβουν μέτρα για απεγκλωβισμό οδηγών.

Ωστόσο δεν υπάρχει έλεγχος και δεν επιβάλλονται πρόστιμα αν τα συγκεκριμένα μέτρα για τον εκχιονισμό δεν τηρούνται και όλα κρίνονται εκ των υστέρων.

Όπως λένε οι κρατικοί λειτουργοί για την διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό η εταιρεία μπορεί να ζητήσει αποζημίωση αν κριθεί ότι δεν ήταν απαραίτητο το μέτρο.

Η Αττική Οδός κινήθηκε δικαστικά για να πάρει αποζημίωση 87.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο λόγω της ζημίας που υπέστη από τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

 

Σύμφωνα με το όσα αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των χιονοθυελλών που είχε εκπονήσει η Πολιτική Προστασία, ωστόσο αυτό έμεινε στο συρτάρι

Η κακοκαιρία «Ελπίδα», πέρασε αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Αττικής. Ακόμα και έξι μέρες μετά, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα και άλλοι πάλι παραμένουν εγκλωβισμένοι, με πολλούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης των χιονοθυελλών που είχε εκπονήσει η Πολιτική Προστασία, ωστόσο αυτό έμεινε στο συρτάρι.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα», για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως η «Ελπίδα» είχε εκπονηθεί από τα τέλη του 2020 ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης, έκτασης 230 σελίδων, με τίτλο «Βορέας».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που παρακολουθεί την εξέλιξη του προγραμματισμού για την αποφυγή των δραματικών επιπτώσεων από καιρικά φαινόμενα, «πρόκειται για ένα σχέδιο συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή εγκλωβισμού πολιτών, βοήθεια σε παγιδευμένους μέσα σε σφοδρές χιονοπτώσεις κ.λπ. Σε αυτό το πρόγραμμα υπήρχε η προτροπή σε διάφορους φορείς – ανάμεσα σε αυτούς και η Αττική Οδός – να προετοιμάσουν σχέδιο προσαρμογής στον ‘Βορέα’ με δράσεις προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, να μην υπάρχουν προβλήματα στις δομές τους και άλλα».

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», στον «Βορέα» δεν προβλεπόταν κανένας έλεγχος αυτού του σχεδιασμού των φορέων και ούτε υπήρχε οποιαδήποτε μνεία σε κάποιο πρόστιμο, ρήτρα ή οτιδήποτε άλλο αν οι διαχειρίστριες εταιρείες, όπως εν προκειμένω οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού, δεν εκπονούσαν αυτό το σχέδιο ή αν τις κρίσιμες στιγμές της κακοκαιρίας ήταν ανεπαρκείς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ