Η τουρκική λίρα παραμένει σταθερή μετά από μια δαιμονιώδη πορεία, ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Μετά από πτώση 44% πέρυσι, η λίρα παραμένει σταθερή την τελευταία εβδομάδα. Η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει την αύξηση του ΑΕΠ στο 2% το 2022, από 3% το επόμενο έτος. Εντούτοις η Άγκυρα λέει ότι αυξάνονται οι καταθέσεις στο σύστημα προστασίας της λίρας. Συνάμα και η Goldman Sachs λέει ότι η λίρα πιθανότατα θα παραμείνει υπό πίεση
Αναλυτικότερα, η λίρα της Τουρκίας συνέχισε μια σταθερή τάση την Τετάρτη, σε έντονη αντίθεση με την ασταθή βουτιά του περασμένου μήνα, καθώς οι αναλυτές προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί έως και 50% και η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.
Η λίρα σταθεροποιήθηκε μέχρι και τα 13,73 ανά δολάριο στις πρώτες συναλλαγές και ήταν σταθερή στα 13,795 μέχρι τις 0824 GMT.
Χάρη εν μέρει στις εφευρέσεις των αρχών στην αγορά που βοήθησαν να ηρεμήσει μια ολοκληρωτική κρίση στα τέλη του περασμένου έτους, το νόμισμα διατηρήθηκε σε ένα εύρος 13,7-13,94 την τελευταία εβδομάδα. Το 2021 έχασε το 44% της αξίας του και αποδυναμώθηκε άλλο ένα 5% την περασμένη εβδομάδα.
Η μεγάλη οικονομία των αναδυόμενων αγορών (EM) εκτιμάται ότι θα έχει επεκταθεί κατά 9,5% το 2021, παρά τη μεταβλητότητα της αγοράς τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Ωστόσο, η τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας θα επιβραδυνθεί απότομα στο 2,% φέτος και στο 3,% το 2023. Στην προηγούμενη έκθεσή της, τον περασμένο Ιούνιο, προέβλεπε ανάπτυξη 5,% το 2021 και 4,5% τόσο το 2022 όσο και το 2023.
Η οικονομία των 720 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύχθηκε κατά 0,9% το 2019 και κατά 1,8% το 2020, επιβαρυμένη από την ύφεση που προκλήθηκε από μια ξεχωριστή νομισματική κρίση και αργότερα από την πανδημία του κορονοϊού.
Αφού η λίρα κατρακύλησε σε χαμηλό ρεκόρ 18,4 έναντι του δολαρίου στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει τους αποταμιευτές.
Την Τρίτη, η Τουρκία πρόσθεσε εταιρικούς λογαριασμούς που μετατρέπονται σε λίρες στο σύστημα, το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσελκύσει περίπου 108 δισεκατομμύρια λίρες (7,8 δισεκατομμύρια δολάρια) καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε αρκετές παρεμβάσεις στην αγορά τον Δεκέμβριο για να στηρίξει το νόμισμα, μειώνοντας τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα κατά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία μόνο τα μισά ανακοινώθηκαν επίσημα. Οι αναλυτές λένε ότι οι παρεμβάσεις από την πίσω πόρτα αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% για να ανακουφίσει τους εργαζόμενους που είδαν τις αποδοχές τους να διαβρώνονται απότομα από τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο 36% τον Δεκέμβριο.
Η Goldman Sachs δήλωσε πάντως ότι αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 40% τον Ιανουάριο, μετά το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει και το 50%, επειδή κανένα από τα κυβερνητικά μέτρα δεν αντιμετωπίζει αυτό το βασικό πρόβλημα, ακόμη και αν καταφέρουν να ανακόψουν τη δολαριοποίηση.
Η Goldman πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος μέχρι το τέλος του έτους, όταν οι επιδράσεις της βάσης τον μειώσουν στο 33% περίπου.
Ωστόσο, ο Carlos de Sousa, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους EM της Vontobel Asset Management, δήλωσε ότι δεν προβλέπει αυξήσεις επιτοκίων σύντομα. "Αυτή η φορά είναι διαφορετική. Ο Ερντογάν έχει τελικά κουραστεί (από τα υψηλά επιτόκια)", δήλωσε. (1 δολάριο = 13,8134 λίρες)