Οικονομία

Ισχυρή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν η ανάπτυξη φτάσει πάνω από το 8%

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην πορεία του ΑΕΠ και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, διευκολύνουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντάς της το διαβατήριο της ολικής επιστροφής της στις αγορές.

Δύο είναι τα γεγονότα που θα έχουν προηγηθεί πριν συμβεί η επιστροφή. Το ένα είναι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που είναι ιδιαίτερα ακριβά, φτιάχνοντας ακόμη καλύτερο εικόνα στην καμπύλη του χρέους, αλλά και του κόστους των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άλλο είναι βέβαια η μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διώχνοντας έναν μεγάλο βραχνά από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Επίσης υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο, στο μεσοδιάστημα να βγει η Ελλάδα από την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, αλλά αυτό είναι λίγο πιο σύνθετο πρόβλημα.

Η νέα θετική έκπληξη από την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο του έτους ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να έρθει μία ώρα νωρίτερα η πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα έρθουν και αναθεωρήσεις προς το καλύτερο για την πορεία της οικονομίας στο σύνολο του έτους, με τον πήχη πλέον να μπαίνει κατά πολύ πάνω από το 6,9%, που είναι σημερινή εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το επίπεδο αυτό, του 6,9% δηλαδή, έχει κλειδώσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Και αυτό διότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνική οικονομία μείνει στάσιμη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο, το τέταρτο δηλαδή του 2020. Στην ακραία αυτή περίπτωση η ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 θα βρεθεί στο 7%, οριακά δηλαδή πάνω από την σημερινή πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες από την Βουλή των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε η ανάπτυξη θα βρεθεί σε επίπεδα πάνω από το 8%. Εκεί θα βρεθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και η αναθεώρηση από τους διεθνείς οργανισμούς και οίκους.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη 13,4% στο 3ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις των συντελεστών του ΑΕΠ ως εξής:

  • Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020 κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών όπου προσμετράτε και το αποτέλεσμα του τουρισμού αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Οργή στην Αλβανία για το εξώφυλλο στο βιβλίο της Γ' Δημοτικού με τον "τρανσέξουαλ χαρακτήρα" ντυμένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου: "Θα τους αλλάξει μυαλά ή φύλο;"

"Να σκίσουν οι γονείς το εξώφυλλο" γράφουν στα Social Media - Το ουράνιο τόξο είναι ένα παιδικό σύμβολο και από την...
Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια