Γράφαμε τις προάλλες πως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία της Τουρκίας, όχι τόσο όσον αφορά τα χαμηλά στρώματα και την ακρίβεια, αλλά σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και χρηματιστηριακές ισορροπίες και λέγαμε πως Γερμανοί και Αμερικανοί σορτάρουν την τουρκική λίρα
Μια ακόμη ενδεικτική κίνηση για το "μεγάλο παζάρι" που έχει στηθεί με την τουρκική οικονομία έλαβε χώρα σήμερα. Συγκεκριμένα, η ισπανική τράπεζα BBVA, κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 50,15% της τουρκικής Garanti, έναντι 2,25 δισ., κάτι που με βάση οικονομικούς αναλυτές σημαίνει ότι αποτιμά την τουρκική τράπεζα στα 4,2 δισ. ευρώ συνολικά.
Η σημασία μιας τέτοιας κίνησης σε τραπεζικό και επενδυτικό επίπεδο είναι προφανής, αλλά συνάμα στέλνει μηνύματα και στο γεωοικονομικό πεδίο στην γειτονιά μας με την χώρα μας δυστυχώς στο ρόλο του θεατή!
Το ερώτημα είναι αν οι Ισπανοί αγοράζουν γιατί βλέπουν ευκαιρία στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία ή επειδή θέλουν να "βάλουν πλάτη" ;
Μαδρίτη και Άγκυρα διατηρούν αγαστές εμπορικοοικονομικές σχέσεις. Μια ακόμη εξαγορά τουρκικής τράπεζας από ισπανική έρχεται να ισχυροποιήσει αυτές τις διμερείς σχέσεις και να εντείνει το ισπανικό αποτύπωμα στην τουρκική οικονομία.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, η BBVA ξεκίνησε μια προσφορά 2,25 δισ. ευρώ που θα της δώσει την πλήρη ιδιοκτησία του τουρκικού τραπεζικού ιδρύματος Garanti, καθώς η ισπανική τράπεζα εμβαθύνει το μακροπρόθεσμο στοίχημά της σε μια οικονομία της οποίας το νόμισμα έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια.
Όπως προαναφέραμε η Ισπανική πλευρά δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι προσφέρθηκε να αγοράσει το 50,15% που δεν κατέχει ήδη της Garanti, της μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας σε αξία αγοράς. Η τιμή αντιπροσωπεύει ένα premium 34% στη μέση τιμή των μετοχών της Garanti τους τελευταίους έξι μήνες.
Η κίνηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της BBVA που χρησιμοποιεί μερικά από τα 11,6 δισ. δολάρια που συγκέντρωσε από την πώληση των αμερικανικών περιουσιακών της στοιχείων στην PNC φέτος. Η τράπεζα πραγματοποιεί επίσης μια προαναγγελθείσα αγορά μετοχών 3,5 δισ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, τους επόμενους 12 μήνες.
«Πουλάμε σε πολύ, πολύ ελκυστική τιμή στις ΗΠΑ και αγοράζουμε σε πολύ, πολύ ελκυστική τιμή στην Τουρκία», δήλωσε στους Financial Times ο Carlos Torres Vila, εκτελεστικός πρόεδρος της BBVA. «Πουλάμε με 20πλάσια κέρδη στις ΗΠΑ. αγοράζουμε με 3,6 φορές κέρδη στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι το μερίδιο αγοράς της Garanti είναι 20% στην Τουρκία σε σύγκριση με μόλις 4% για τα περιουσιακά στοιχεία της BBVA που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Η συμφωνία πραγματοποιείται κόντρα σε μια απότομη διολίσθηση της αξίας της τουρκικής λίρας, της οποίας η αγοραστική δύναμη σε ευρώ έχει πέσει στο ένα τέταρτο περίπου αυτής που ήταν τον Νοέμβριο του 2014, όταν η BBVA συμφώνησε να πληρώσει 2 δισ. ευρώ για μερίδιο 14,89% στη Garanti. συναλλαγή που ολοκληρώθηκε το 2015.
Ο Τόρες αναφέρθηκε στην τιμή αγοράς για το υπόλοιπο της Garanti ως «πολύ ελκυστική», χαρακτηρίζοντας το καθεστώς της Τουρκίας ως «στρατηγικής αγοράς» για την BBVA. «Αυτή η συμφωνία δεν βασίζεται σε καμία αλλαγή περιβάλλοντος», είπε σχετικά με τους μακροοικονομικούς παράγοντες της Τουρκίας. "Εάν υπάρχει κάποια βελτιωμένη μακροεντολή, αυτό θα ήταν ένα μπόνους."
Πρόσθεσε ότι, παρά την υποτίμηση της λίρας, η Garanti είχε ετήσιο μέσο όρο καθαρών κερδών 1,2-1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. «Κοιτάξτε το μισό από αυτό, αυτό αγοράζουμε: αγοράζουμε ροή περιουσιακών στοιχείων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ».
Η κίνηση της BBVA έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας της UniCredit ότι θα ολοκληρώσει την έξοδό της από την Τουρκία έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους μέσω της πώλησης του εναπομείναντος μεριδίου του 20% στην ιδιωτική τουρκική τράπεζα Yapi Kredi. Η πώληση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης του ιταλικού δανειστή να επικεντρωθεί στις βασικές του αγορές.
Η Garanti, η οποία έχει περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους και 1.000 υποκαταστήματα, λέει ότι είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα στη χώρα, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 19,3% και ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 4%.
Η BBVA ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο της Garanti από τη συναλλαγή του 2015. Είχε αγοράσει προηγουμένως μερίδιο 25% το 2010 και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 49,85 % το 2017.
Η συμφωνία περί του υπόλοιπου της Garanti, κάτι που η BBVA αναμένει να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, θα επιτρέψει επίσης να ληφθεί υπόψη όλο το κεφάλαιο της τουρκικής τράπεζας στον υπολογισμό των δεικτών κεφαλαίου της BBVA.
Ο τουρκικός δείκτης μετοχών BIST 100 γνώρισε την καλύτερη μέρα του από τον Μάρτιο του 2020 μετά από αυτήν σημερινή ανακοίνωση σημειώνοντας άνοδο 4 % καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από μια σπάνια διεθνή επίδειξη εμπιστοσύνης σε μια χώρα που έχει υποστεί φυγή σε ξένα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.