Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

"Μαύρος" προβλέπεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά - Έρχεται "τσουνάμι" ακρίβειας στην αγορά

Από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας που έρχεται στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Λόγω των ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά, φυσικό αέριο και πετρέλαιο οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαρύ χειμώνα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, από την άλλη πλευρά, που θα πληγούν περισσότερο απ’ όλους, έχουν ήδη βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη, εξαιτίας των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ και μόνο στη σκέψη ότι θα χρειάζονται ακόμη και τα διπλάσια χρήματα, για να γεμίσουν το καλάθι με τα απαραίτητα είδη διατροφής, «παγώνουν».

https://www.youtube.com/watch?v=puydYACNpd0

Οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας και το κρύο διαδέχεται το ζεστό και το αντίθετο σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ακρίβεια να… χτυπά «κόκκινο».

Αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει με άλλες στο παρελθόν και αυτό διότι δεν απασχολούν μόνο μία μερίδα επενδυτών, αλλά απασχολούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βλέπουν ζοφερό το επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των υψηλών τιμών, κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας.

Παρέμβαση Πούτιν

Και ενώ η ημέρα ξεκίνησε χθες στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες, αρκούσε μία παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που εν πολλοίς εγγυήθηκε για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο για να επαναφέρει την ισορροπία στα χρηματιστήρια και να μετατρέψει τα κέρδη σε απώλειες, μετά από πολλές ημέρες, για το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εικόνα αυτή βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημάνει το τέλος του συναγερμού. Το αντίθετο μάλιστα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να φράξουν τον δρόμο στην ακρίβεια, ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας.

Ωστόσο η επιχείρηση αυτή μόνο εύκολη δεν είναι και αυτό διότι οι συνισταμένες που διαμορφώνουν τις τιμές είναι πολλές και εξαιρετικό δύσκολο να ελεγχθούν. Κατά συνέπεια μία παρέμβαση που μπορεί να λάβει χώρα, π.χ. σήμερα είναι πιθανό να καταστεί αναποτελεσματική την επόμενη ημέρα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο. Χτυπάει με την ίδια σφοδρότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ελλείψεις στην αγορά από βιομηχανικά προϊόντα είναι εμφανής εδώ και μήνες και οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή. Το αντίθετο μάλιστα. Προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κάποιων μονάδων, προκειμένου να προφυλάξουν τα οικονομικά τους και να μην βάλλουν σε κίνδυνο την λειτουργία της επιχείρησης.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει κάποιες επιπρόσθετες πρωτοβουλίες, αλλά παρά την βούληση κάποιων, είναι αδύνατο να καλύψει για όλες το επιπλέον κόστος.

Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να ανακοινωθούν παρεμβάσεις στο κομμάτι του επιδόματος θέρμανσης με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να περιληφθούν στην τελική λίστα, όσο περισσότερα νοικοκυριά γίνεται.

Ανακοινώσεις θα υπάρξουν επίσης για το επίδομα φυσικού αερίου, που όπως τουλάχιστον είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα αφορά τους πάντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόβοι και για μεγαλύτερη αύξηση χωρίς «απορρόφηση»

Βέβαια αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν όμως η τιμή του πετρελαίου πάει στα 100 ή τα 120 δολάρια το βαρέλι, όπως λένε κάποιες αναλύσεις, είναι εξαιρετικά, δύσκολο αν όχι αδύνατο να καλυφθεί το επιπλέον κόστος.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία και Ρουμανία) ζητούν άμεση παρέμβαση της ΕΕ, για αναστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση το κονδύλι για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, θα είναι τουλάχιστον 500 εκατ.

Όλα θα κριθούν πάντως στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται πάντως, ότι χωρίς συντονισμένη δράση, οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις των κρατών θα λειτουργήσεις όχι ως ίαση στην ασθένεια, αλλά ως παυσίπονο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ