Οικονομία

ΔΕΗ: Στήνει...ανάχωμα στις ανατιμήσεις του ρεύματος

Τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ αλλά και την ηγετική θέση που έχει στην αγορά ηλεκτρισμού αξιοποιεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας να μετριάσει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική επιλογή της κυβέρνησης στη στρατηγική για την αντιμετώπιση του επερχόμενου και δεύτερου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια είναι η δημόσια εταιρία (ελέγχεται κατά 51% από το ελληνικό δημόσιο) να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στον ανταγωνισμό προκειμένου να φρενάρουν οι ανατιμήσεις στην κιλοβατώρα και να μετριαστεί το… φούσκωμα των λογαριασμών. Η ΔΕΗ να θυμίσουμε ότι κατέχει το 65% της προμήθειας, ενώ οι ανταγωνιστές της μοιράζονται μερίδιο 35%.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν πηγές, ο ρόλος που καλείται να παίξει η επιχείρηση είναι καταλυτικός. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ να επισημάνει την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ.

Εκπτώσεις στα τιμολόγια

Η εταιρία ως γνωστόν, αν και υποχρεώθηκε από τη ΡΑΕ να αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 με τον μηχανισμό αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής αγοράς, εντούτοις από τις 5 Αυγούστου έχει διαμορφώσει τα τιμολόγια της με τέτοιον τρόπο ώστε οι επιπτώσεις από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων να είναι μηδενικές. Υπάρχουν βέβαια και καταναλώσεις οι οποίες επηρεάζονται με αυξήσεις της τάξης του 2% με 4%. Ποσοστά χαμηλότερα σε σχέση με το ό,τι η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έχει ακριβύνει κατά 155% από τις αρχές του έτους, στις διεθνείς αγορές το φυσικό αέριο έχει διπλασιαστεί και το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο των ρύπων έχει επίσης διπλασιάσει την αξία των δικαιωμάτων CO2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΔΕΗ αν και ενεργοποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής αγοράς εφάρμοσε ταυτόχρονα και εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια ρεύματος προς τους πελάτες της χαμηλής τάσης με αποτέλεσμα όπως προαναφέρθηκε οι λογαριασμοί που θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο να έχουν τη χαμηλότερη δυνατή επίπτωση.

Η κίνηση αυτή, αναφέρουν πηγές, έχει ήδη οδηγήσει τους ανταγωνιστές της παρόχους, να ανασχεδιάσουν τα προγράμματα και τιμολόγια τους ώστε να μην απωλέσουν πελάτες. Κινήσεις αναμένονται εντός του μήνα, οι οποίες και θα απαντούν στην εμπορική πολιτική της ΔΕΗ.

Η οικονομική εξυγίανση

Τα περιθώρια της δημόσιας εταιρίας για την εφαρμογή αυτών των τιμολογίων είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης στρατηγικής που ακολούθησε η διοίκηση Στάσση. Η οικονομική της εξυγίανση έφερε ρευστότητα στα ταμεία της, ενώ ταυτόχρονα η κυβερνητική απόφαση για ταχεία απολιγνιτοποίηση άνοιξε και χρηματοδοτικούς κρουνούς από τράπεζες και ευρωπαϊκά funds, προεξοφλώντας την ανάκαμψη της πάλαι ποτέ ασθενούς δημόσιας επιχείρησης αλλά και τον καθοδηγητικό ρόλο που ανέλαβε για την μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Το ΚΟΤ

Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια. Το πρώτο να σημειωθεί εκδηλώθηκε ήδη στα τέλη του πρώτου εξαμήνου με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να λαμβάνουν φουσκωμένους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς προς το τέλος του καλοκαιριού. Στα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι η διεύρυνση και η αύξηση της επιδότησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που λαμβάνουν οι οικονομικά ευάλωτοι καταναλωτές.

Πηγές εκτιμούν ότι τα μέτρα στήριξης τόσο των περίπου 480.000 καταναλωτών που απολαμβάνουν το ΚΟΤ θα επεκταθούν με αναπροσαρμογές των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε κάτω από την ομπρέλα προστασίας να μπουν κι άλλα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται επίσης να αυξηθούν και τα ποσοστά έκπτωσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι των δύο κατηγοριών του ΚΟΤ και ανέρχονται στο 70% και 45%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ