Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται να πιστωθούν και τα αναδρομικά που απορρέουν από το νόμο Βρούτση για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, με την εισήγηση του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το ύψος του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η 4μηνη διαδικασία, η οποία φέτος διεξήχθη μετά από τρεις αναβολές σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών μεγεθών εξαιτίας της πανδημίας.
Τα δεδομένα και οι προτάσεις
Ο κ. Χατζηδάκης προς το παρόν περιορίζεται να δηλώσει ότι για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα με τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό και με βάση τις αντοχές της οικονομίας.
Βασικό μέγεθος αποτελεί η καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, το σύνολο των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.
Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται, επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης, είτε αύξησή του κατά 1,53%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.
Εξετάζεται η οριακή αύξηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το σενάριο οριακής αύξησης του κατώτατου μισθού με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία, όμως, θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες η από τον Ιανουάριο του 2022.
Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά
Σταδιακά θα δοθούν τα αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (30,1 και έως 44 έτη) και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
Με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου αναμένεται εκτός απροόπτου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου) λόγω καθυστέρησης στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρία.
Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για το μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.
Με τακτική πληρωμή τέλος του μηνός με τις συντάξεις του Αυγούστου θα δοθούν τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του δημοσίου.
Για την πληρωμή των αναδρομικών σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλη ημερομηνία θα πληρωθούν οι μηνιαίες αυξήσεις και σε άλλη τα αναδρομικά. Η πρώτη πληρωμή, πάντως, είτε τακτική είτε εμβόλιμη αναμένεται να γίνει με καθυστέρηση στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μην διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.
Για παράδειγμα συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με το νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στο λογαριασμό του.