Οικονομία

Δημοσιονομική ανάσα και το 2022 - Tι σημαίνει για την οικονομία

Η συζήτηση για τη δημοσιονομική ευελιξία,  θα συνοδευτεί από τη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την κατάσταση και τις προοπτικές των οικονομικών της ΕΕ,  αλλά και την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα Σταθερότητας των κρατών μελών. Και τα δύο κείμενα καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα: 

Η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να διατηρηθεί και το 2022,  αφού οι οικονομίες της ΕΕ δεν θα έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα και να συνεχιστούν όπου χρειάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα πρέπει τέλος να υπάρχει κάποιο μέτρο ευελιξίας για τις χώρες οι οποίες δεν θα έχουν ανακάμψει από την κρίση ούτε και στο τέλος του επόμενου χρόνου. 

Ο επιπλέον χρόνος για την Ελλάδα είναι πολύτιμος για να ξεπεράσει και με το παραπάνω την απώλεια κατά 8,2% που είχε λόγω της πανδημίας στο ΑΕΠ της. Φέτος με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,6% και το 2022 στο 6,2% του ΑΕΠ. Στο τέλος του επόμενου χρόνου,  ο στόχος είναι το έλλειμμα που φέτος θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ να μειωθεί στο 3,1% και το πρωτογενές έλλειμμα να μειωθεί από το 7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 0,4% του ΑΕΠ. Η προοπτική είναι το 2023 όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι να έχει σχεδόν ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό (αναμένεται να έχει οριακό έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ) και θα μπορεί να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ που θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,7% το 2025. Συνεπώς,  ακόμη και αν τίποτα δεν αλλάξει μετά τη συζήτηση που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο για τους δημοσιονομικούς στόχους,  η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν συμφωνηθεί ειδικά για τη χώρα μας,  προ της πανδημίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά παράλληλα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 -2025 (4,1% το 2023,  4,4% το 2024 και 3,3% το 2025) που δίνουν την ελπίδα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2023, αφού πλέον το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αποκλιμακώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο λόγω της ταχύτερης οικονομικής μεγέθυνσης της οικονομίας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειδί η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης 

Βασικό συστατικό για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι τα τα 70 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια και κυρίως τα 30,5 δισ. ευρώ από αυτά που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει αύριο με επιτυχία ένα ακόμη στάδιο,  παίρνοντας μαζί με άλλα 11,  άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) για τη χρηματοδότησή του. Τούτο, ενώ έχει πάρει από τον περασμένο μήνα την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ενώ η υλοποίησή του έχει στην ουσία ξεκινήσει. Παράλληλα με τις υπόλοιπες διαδικασίες εγκρίσεων, η Ελλάδα αναμένεται να έχει στη διάθεσή της μέχρι και το τέλος του χρόνου τα 7,5 από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτά,  τα 4 δισ. ευρώ θα αφορούν την προκαταβολή του 13% από τις επιδοτήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ και τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 4 δισ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να έρθουν το αργότερο μέσα στον Αύγουστο. Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ, θα είναι η πρώτη δόση από τις επιδοτήσεις του προγράμματος. Η σχετική αίτηση για την εκταμίευσή τους,  θα γίνει προς το τέλος του χρόνου,  μετά την επίτευξη συνολικά 38 ενδιάμεσων στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ