e-αποδείξεις
Οικονομία

Φορολοταρία και ισχυρά κίνητρα για πληρωμές με κάρτα και e-αποδείξεις

Μία από την πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι αυτή που αφορά παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι θα αυξηθεί η φορολογική βάση και ως εκ τούτου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την μείωση της φορολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται ένα μέτρο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σήμερα το μοναδικό κίνητρο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους, ώστε να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους είναι η φορολοταρία. 

Κάθε μήνα, 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές, κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου, στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν την κάρτα τους σε κάθε συναλλαγή.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο πρόσφατο παρελθόν είναι μεταξύ άλλων:

  • Επιλεκτικές εκπτώσεις φόρου: Σύμφωνα με το σχέδιο στην κατηγορία αύτη θα εμπίπτουν αποδείξεις που προέρχονται από ύποπτες προς φοροδιαφυγή επαγγελματικές κατηγορίες. Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.
  • Μεγάλα δώρα: Το σημερινό σύστημα θα αλλάξει και έτσι η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.
  • Ποιοι θα μπαίνουν στην φορολοταρία: Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
  • Διπλασιασμός αποδείξεων: Ένα σενάριο θέλει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Περισσότερες συναλλαγές αλλά με μικρότερα ποσά

Η πανδημία πλήγωσε την αγορά στο σύνολό της. Και ενώ περισσότεροι χρησιμοποίησαν κάρτα, το συνολικό ποσό, για ευνόητους λόγους ήταν μικρότερα. Το 2020, αυξήθηκαν οι συναλλαγές με κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών  είναι μειωμένη λόγω της πτώσης της  κατανάλωσης που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown. 

Όπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, το 2020 ανήλθε σε 1,150 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Η  αξία  των συναλλαγών  με  κάρτες  πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. O μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ