ευρωαγορές
Οικονομία

Θετικό το σημερινό κλίμα στις ευρωαγορές μετά τις χθεσινές απώλειες

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο για την ευρωζώνη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 1,35% στις 439,50 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ηγείται των κερδών με άνοδο 2%, καθώς όλοι οι κλάδοι εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας κινούνται στο "πράσινο". Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 προσθέτει 1,35%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,44%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται σε ποσοστό 1,22% και ο γαλλικός CAC-40 προσθέτει 1,%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει κέρδη 1,26% και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται επίσης ανοδικά κατά 1,31%.

Νωρίτερα, αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια ακολουθώντας και τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, με τις αγορές πάντως σε Κίνα και Ιαπωνία να παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.

Οι ευρωαγορές ανακάμπτουν σήμερα μετά τις χθεσινές απώλειες που ήρθαν με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος σημείωσε "βουτιά" 3,8%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη και έσοδα για το α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν εν μέσω ισχυρού momentum στο ηλεκτρονικό εμπόριο παγκοσμίως και της ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο, καθιστώντας αυτό, ως το καλύτερο α΄ τρίμηνο στην ιστορία της. Η γερμανική εταιρεία μεταφορών εμπορευμάτων και logistics, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,19 δισ. ευρώ έναντι των 301 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, η  Siemens Energy ανακοίνωσε ότι επέστρεψε στα κέρδη στο β΄ τρίμηνο χρήσης και συρρίκνωση το εύρος των εκτιμήσεών της για τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης, χάρη στη βελτιωμένη ορατότητα. Η γερμανική ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 31 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 1423 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤΑ διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. Ευρώ έναντι των 88 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία novo Nordisk, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης και αύξησε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ίδιων μετοχών, μετά από την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου καθαρών κερδών για το α΄ τρίμηνο.

Η Veolia Environnement από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο, και υποστήριξε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης. Η γαλλική εταιρεία διαχείρισης πόρων εμφάνισε αύξηση των καθαρών κερδών στα 188 εκατ. ευρώ έναντι των 121 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η Hugo Boss ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές συρρικνώθηκαν στο α΄ τρίμηνο, και ότι αναμένει οι δραστηριότητες της να ανακάμψουν σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Η γερμανική εταιρεία πολυτελών ειδών ένδυσης εμφάνισε καθαρές ζημιές στο τρίμηνο ύψους 8 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με τις ζημιές των 18 εκατ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο

Στα μάκρο, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν αντίστοιχα με τις προσδοκίες τον Μάρτιο, κυρίως χάρη στις αυξήσεις των τιμών για ενεργειακά και ενδιάμεσα αγαθά.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια αυξήθηκαν 1,1% σε μηνιαία βάση και 4,3% σε ετήσια βάση, που αποτελεί υψηλό 29 μηνών.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 1,1% και 4,2%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο ενισχύθηκε στο 1,6%, υψηλό διετίας, κάνοντας ένα ακόμη βήμα υψηλότερα, σε μια άνοδο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει άνω του 2%, που αποτελεί τον στόχο της ΕΚΤ, αργότερα φέτος.

Η ΕΚΤ έχει προβλέψει την άνοδο, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί και να ξεπεράσει τον στόχο στο τέλος του έτους, αλλά εκτιμά πως πρόκειται για προσωρινή άνοδο.

Η βασική αλλαγή στις τιμές παραγωγού τον Μάρτιο ήρθε από την άνοδο του ενεργειακού κόστους, κατά 10,3% σε ετήσια βάση.

Αλλά ακόμη και ο δομικός δείκτης -που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια- σημείωσε άνοδο 2,3% τον Μάρτιο μετά από την άνοδο 1,2% τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Η Ευρώπη πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, υποχρεώνοντας ορισμένες κυβερνήσεις σε νέα μέτρα lockdown για να περιοριστεί ο ιός, αλλά τα εργοστάσια έχουν παραμένει ανοιχτά και ο κλάδος των υπηρεσιών έχει προσαρμοστεί.

Ο σύνθετος ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 53,8 μονάδες τον Απρίλιο σε σχέση με το 53,2 του Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 53,7 μονάδες.

"Ο ρυθμός των εμβολιασμών συνεχίζει να επιταχύνεται, και κάποιες χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς. Επομένως υπάρχει μια καλή πιθανότητα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να σημειώσει μικρή άνοδο στο β΄ τρίμηνο”, αναφέρει ο Jack Allen-Reynolds της Capital Economics.

Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 1,5% στο τρίμηνο.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 50,5 από τις 49,6 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 50,3 μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ