Σε σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από τις 16 Απριλίου και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προχωρά η Ελλάδα εν όψει του επίσημου ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού που έχει ανακοινωθεί για την 14η Μαΐου.
Σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού θα υπάρξει άρση περιορισμών για πτήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από έναν περιορισμένο αριθμό πέντε ακόμη χωρών -Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ (σ.σ. για τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς ταξιδιώτες ήδη από τις 25 Μαρτίου ισχύει οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία αυτοί εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς επταήμερη καραντίνα). Στο πρώτο στάδιο, οι πτήσεις δε θα γίνονται από όλα τα αεροδρόμια αλλά από εννέα συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ από τις 14 Μαϊου θα επιτρέπονται οι πτήσεις εξωτερικού σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι περιορισμοί που ισχύουν αυτή την στιγμή γενικότερα για τους πολίτες της χώρας, π.χ. σε σχέση με την εστίαση, το εμπόριο κ.τ.λ., θα ισχύουν και για τους ξένους επισκέπτες.
Το σταδιακό άνοιγμα, που ουσιαστικά σημαίνει άρση του μέτρου της επταήμερης καραντίνας που ισχύει σήμερα με την άφιξη των επισκεπτών από το εξωτερικό, είχε ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη διεθνή έκθεση της ΙΤΒ τον περασμένο μήνα. Εστω κι αν άπαντες γνωρίζουν ότι ουσιαστικές αφίξεις από το εξωτερικό για το πρώτο διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξουν, η σταδιακή άρση των περιορισμών πρίν το μεγάλο ορόσημο της 14ης Μαίου γίνεται με το σκεπτικό ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και θα καταστεί δυνατό να διορθωθούν πιο εύκολα οι όποιες -πρώτες- αστοχίες, αν κι εφόσον υπάρξουν.
Το «πείραμα» των Ολλανδών
Σημειωτέον ότι το «πείραμα» των 189 Ολλανδών τουριστών που έφθασαν χθες στη Ρόδο, λαμβάνοντας μάλιστα εκτεταμένη δημοσιότητα, δεν εντάσσεται στο πλάνο για το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από την στιγμή που οι ταξιδιώτες θα παραμείνουν σε επταήμερη καραντίνα, εντός του ξενοδοχείου, όπου θα ακολουθούν τις οδηγίες και τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου Mitsis Grand Beach Hotel που θα τους φιλοξενήσει για μία εβδομάδα, ενώ άλλοι πελάτες στο ξενοδοχείο δεν θα υπάρχουν. Για το εν λόγω «πείραμα», που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από ταξιδιωτικό γραφείο της Ολλανδίας απευθυνόμενο σε υποψήφιους ενδιαφερομένους, δόθηκε πρώτα η έγκριση της ολλανδικής κυβέρνησης. Εν συνεχεία, ζητήθηκε το «πράσινο φώς» από τις ελληνικές αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Τουρισμού) το οποίο δόθηκε υπό την προϋπόθεση όμως της αυστηρής τήρησης των μέτρων εντός του ξενοδοχείου, του μέτρου της 7ήμερης καραντίνας αλλά και του αρνητικού PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα.
Τι θα ισχύει από τις 16/4
Όσον αφορά τώρα τους όρους που θα ισχύσουν σε αυτή την πρώτη φάση από τις 16 Απριλίου, πέραν φυσικά της εφαρμογής των εξελιγμένων πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, κατ' αρχάς, αίρεται η υποχρέωση της απομόνωσης (καραντίνα) για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.
- Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει.
- Ταυτόχρονα, 24 ώρες πριν ταξιδέψει, κάθε τουρίστας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το ειδικό έγγραφο PLF.
Όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο και από τους ίδιους τους εγχώριους φορείς, στόχος είναι «τη φετινή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός να λειτουργήσει στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής ασφάλειας, για τουρίστες, εργαζομένους και όλους όσοι σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών».
Κατά την είσοδό τους στη Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο οποίος ελέγχθηκε, νοσεί με Covid-19, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.
Ως προς τις αεροπορικές πτήσεις εξωτερικού, ακόμη, η χώρα μας αρχικά θα υποδέχεται πτήσεις μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια και συγκεκριμένα σε αυτά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κέρκυρας. Πρόκειται για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που συγκεντρώνουν και πολύ μεγάλο κομμάτι της ζήτησης. Από τα μέσα Μαΐου και στο πλαίσιο του γενικού ανοίγματος του τουριστικού κλάδου -εφόσον πάντα η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει- όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.
Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία σε Προμαχώνα και Νυμφαία, θα λειτουργούν κατά την αρχική αυτή φάση του ανοίγματος. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και με τις πτήσεις, με το γενικότερο άνοιγμα στις 14 Μαΐου, η διέλευση θα είναι δυνατή επιπλέον και από τους λοιπούς συνοριακούς σταθμούς.
Ερώτημα προκύπτει και σε σχέση με το πώς θα μπορούν να μετακινηθούν οι επισκέπτες από και προς το ξενοδοχείο παραμονής του: Για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.
Πάντως, σε αυτό το πρώτο στάδιο και ακόμη και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων κάνουν λόγο για περιορισμένη κίνηση από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Aegean χθές Ευτύχης Βασιλάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τις επιδόσεις της εταιρείας εν μέσω πανδημίας, ανέφερε ότι πιο ξεκάθαρη εικόνα για πιο ασφαλείς προβλέψεις όσον αφορά την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού θα μπορούν να γίνουν σε ένα δίμηνο περίπου. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα εκτίμησε ότι πιο ουσιαστικές αφίξεις από το εξωτερικό θα υπάρξουν από τα μέσα- τέλη Ιουνίου και μετά, ενώ ουσιαστική αύξηση της κίνησης αναμένεται από τον Ιούλιο και μετά. «Ακόμη και χώρες όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ, δεν ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πολλές αφίξεις πρίν τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου, δεδομένου ότι όπως διαπιστώνεται επί του παρόντος, οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να επανεισάγουν στη χώρα τους τον ιό από άλλους προορισμούς εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.