Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μετά την πανδημία του κορονοϊού έχει εντείνει τις ανησυχίες που σχετίζονται με την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Για τις αναδυόμενες αγορές, αυτό υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και των καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την παρακολούθηση μηνιαίων μεταβολών στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο , κυρίως ως αποτέλεσμα του COVID-19.
Ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 113,3 μονάδες τον Ιανουάριο, αύξηση 4,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO σημείωσε την απότομη αύξηση , στο 8,1%. Πίσω από αυτή βρισκόταν ο δείκτης τιμών των δημητριακών, με 7,1%. Συγκεκριμένα, οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν 11,2% και τώρα είναι 42,3% πάνω από το επίπεδο του Ιανουαρίου 2020. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην υψηλή ζήτηση στην Κίνα, η οποία εισήγαγε ρεκόρ καλλιεργειών.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 5,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2012. Οι τιμές για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας παρουσίασαν επίσης αύξηση 1,6% και 1%, αντίστοιχα.
Ο FAO προέβλεψε επίσης μια επικείμενη πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών και η χρήση δημητριακών για την περίοδο 2020/21 αναμένεται να ανέλθει σε 2.761 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως, αύξηση 52 εκατομμυρίων τόνων κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Γενικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πρόσφατα ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 20% τους 12 μήνες από τον Ιανουάριο του 2020.
Η τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων συνδυάστηκε με μειωμένα εισοδήματα, αναγκάζοντας πολλά νοικοκυριά να μειώσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφίμων που τρώνε.
Οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού και οι μειώσεις της παραγωγής που σχετίζονται με το COVID-19 έχουν επισημάνει το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας: Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένεται να βοηθήσει 138 εκατομμύρια ανθρώπους φέτος , τον υψηλότερο αριθμό στα 60 χρόνια λειτουργίας του.
Το WFP εκτιμά ότι υπήρχαν 272 εκατομμύρια άτομα με έντονη επισιτιστική ασφάλεια σε 79 χώρες στο τέλος του 2020, από 149 εκατομμύρια στο τέλος του 2019.
Στην υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, υπάρχουν φόβοι ότι η αύξηση των τιμών του ρυζιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, καθώς η περιοχή εισάγει περίπου το 40% του εφοδιασμού της με ρύζι. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμη υψηλότερος στην Κένυα, η οποία εισάγει περίπου 600.000 τόνους από τους 700.000 τόνους ρυζιού που καταναλώνονται στη χώρα κάθε χρόνο.
Η αύξηση του κόστους του ρυζιού συνδέεται με μια αύξηση κατά 25% στην τιμή του καλαμποκιού , η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως ζωοτροφή. Αυτό ώθησε τους Ασιάτες κτηνοτρόφους να στραφούν σε προϊόντα ρυζιού χαμηλής ποιότητας ως φθηνότερη εναλλακτική λύση, αυξάνοντας το κόστος τέτοιων προϊόντων και οδηγώντας πολλές αφρικανικές χώρες, οι οποίες παραδοσιακά βασίζονταν σε αυτά για πρωτογενή τρόφιμα, εκτός αγοράς.
Συγκεκριμένα, η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο, εισήγαγε ρύζι από την Ινδία τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες.
Ένας άλλος παράγοντας πίσω από την άνοδο των τιμών του ρυζιού ήταν η ξηρασία στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία προκάλεσε πτώση των αποστολών από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ κατά περίπου 25% πέρυσι, σε σχέση με το 2019.
Εκτός από τα δημητριακά, ο FAO ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει ότι η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια θα συνεχίσουν να υφίστανται διαταραχές το 2021.
Η πανδημία έχει εκθέσει την ευπάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων στον κόσμο. Από την αρχή, αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες να ενισχύσουν τα περιφερειακά δίκτυα εφοδιασμού.
Εάν αυτές οι πρωτοβουλίες μπορέσουν να παραταθούν και να επεκταθούν, αυτές οι αγορές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις των ελλείψεων που τεκμηριώνει η FAO.
Επικεφαλής από αυτή την άποψη ήταν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), το οποίο τον Απρίλιο του 2020 εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επισιτιστικής ασφάλειας , εκτός από την ανάπτυξη στρατηγικού αποθεματικού τροφίμων και την επένδυση στην τοπική γεωργία.
Στην Αφρική, εν τω μεταξύ, η πανδημία επέστησε μεγαλύτερη προσοχή στα οφέλη της περιφερειακής διασύνδεσης. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, για παράδειγμα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ξεκίνησε το Feed Africa Response to COVID-19, έναν στρατηγικό χάρτη πορείας για τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και τη δημιουργία περιφερειακής αυτάρκειας τροφίμων. Αλλού, η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση διαφόρων μέτρων που σχετίζονται με την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (AfCFTA), συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και ευέλικτων περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ, η Λατινική Αμερική επικεντρώθηκε επίσης στην περιφερειακή ολοκλήρωση ως τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων επισιτιστικής ασφάλειας. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, 26 χώρες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπέγραψαν δήλωση με την οποία εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν τον γεωργικό τομέα στην περιοχή.
Μια στροφή στην τεχνολογία
Μαζί με την αυξημένη περιφερειοποίηση, η πανδημία οδήγησε στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη και υιοθέτηση λύσεων νέας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI), ηλεκτρονικό εμπόριο, μεγάλα δεδομένα, blockchain και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).
Ενώ υπάρχουν ακόμη εμπόδια συνδεσιμότητας που πρέπει να ξεπεραστούν σε πολλές αναδυόμενες αγορές, αυτές οι τεχνολογίες έχουν μεγάλες δυνατότητες να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο αποτελεσματικές και να αυξήσουν τις γεωργικές αποδόσεις.
Στην Κίνα, για παράδειγμα, όπου η γεωργική βιομηχανία κυριαρχείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πανδημία προκάλεσε μαζική υιοθέτηση ροής βίντεο, ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων ψηφιακών μεθόδων που συνδέουν άμεσα τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Οι λύσεις Blockchain εφαρμόζονται επίσης όλο και περισσότερο στη χώρα, ιδίως όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων.