Οικονομία

Έρχεται ρύθμιση οφειλών για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

Η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους αποτελεί πρόκριμα μίας ανάλογης κίνησης που θα αφορά τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που αναμένουν με μεγάλη αγωνία πλήθος φορολογουμένων.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν τίθεται ζήτημα για μία νέα μεγάλη ρύθμιση, αλλά ούτε το διαψεύδουν. Δηλώνουν ότι όταν φτάσει η ώρα θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες στο υπουργείο Οικονομικών και έχει ζητηθεί και η γνώμη των δανειστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης που έγινε για τους Δήμους.

Οι άξονες είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένοι και κινούνται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη στις Βρυξέλλες. Το πλαίσιο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα τόνισε «υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

  • Στην ρύθμιση θα ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Δεν πρόκειται να συνυπολογιστούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί πριν την έλευση του κορονοϊού.

  • Οι δόσεις είναι πιθανό να μην είναι 120, όπως πολλοί περιμένουν, αλλά λιγότερες 100, ίσως και ακόμη πιο χαμηλά σε ότι αφορά τον αριθμό τους.

  • Στον νέο κύκλο της ρύθμισης, δεν πρόκειται να ενταχθούν όλοι, αλλά μόνο εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ακόμη και όταν αυτές ληφθούν δεν πρόκειται να ανακοινωθούν. Αυτό θα συμβεί, τότε και μόνο τότε, όταν η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν ή τουλάχιστον θα έχει φανεί το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άλλωστε έχει δηλώσει ότι στην παρούσα φάση προέχει η στήριξη της οικονομίας και εκεί πέφτει όλο το βάρος του κυβερνητικού έργου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο πλαίσιο αυτό όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο για την επιστρεπτέα 5, της οποίας το 50%, όπως και στην 4, θα είναι μη … επιστρεπτέα. Λίγο πολύ τα κριτήρια θα είναι ανάλογα με αυτά της 4.

Εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.  Στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ένας 6ος κύκλος,  που θα  καλύπτει τη μεταβολή του τζίρου των επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να είναι μη επιστρεπτέο και το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της ων φθηνών κρατικών δανείων, ναι μεν είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Από το να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να αφορά όλους όσους έχουν λάβει δάνειο από τους πρώτους κύκλος που είναι περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Ένα τελευταίο σενάριο θέλει το «δώρο» να περιορίζεται μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη μείωση τζίρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...