«Μια πιθανή καθυστέρηση στη διανομή εμβολίων κορανοϊού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται πως τρεις ξεχωριστές κλινικές δοκιμές εμβολίων ανακοίνωσαν πολλά υποσχόμενα δεδομένα τον Νοέμβριο, με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna να παρουσιάζουν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προσφέρει ώθηση στις αγορές δημιουργώντας ελπίδες ότι η πανδημία και η επακόλουθη οικονομική κρίση ενδέχεται να τερματιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τυχόν καθυστερήσεις στη διάθεση αυτών των εμβολίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική ανάκαμψη. «Πιθανές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι προφανείς», απάντησε στο CNBC ο κ. Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για τους κορυφαίους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης.
«Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν κίνδυνο, αν υπάρξουν- αλλά δεν το αναμένω σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε", τόνισε ο ίδιος.
Η διανομή των εμβολίων παγκοσμίως, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνθήκες συντήρησης, αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Όμως πρώτα πρέπει να υπάρξει η έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Σημειώνεται πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πήρε σήμερα την έγκριση από τις βρετανικές αρχές και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα εκφέρει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι απίθανο οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι παρά την πρόοδο στα εμβόλια Covid-19, θα μπορούσαν να υπάρξουν "επαναλαμβανόμενοι κύκλοι εξάπλωσης του ιού και περιοριστικών μέτρων».
Αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομικό πλήγμα σε μια εποχή που η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια από τις βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της.
Το ΑΕΠ στο μπλοκ αναμένεται να συρρικνωθεί για άλλη μια φορά κατά το τέταρτο τρίμηνο και να διαμορφωθεί περίπου στο 8% για ολόκληρο το 2020. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
«Όλα θα είναι στο τραπέζι», είπε ο Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για ποια εργαλεία θα αλλάξει η ΕΚΤ στις 10 Δεκεμβρίου. "Αλλά φαίνεται πιθανό κατά την άποψή μου ότι τα εργαλεία που ήταν επιτυχημένα από την αρχή της πανδημίας - τα οποία ήταν το PEPP και τα TLTROs - νομίζω ότι αυτά τα δύο θα είναι υποψήφια για αναπροσαρμογή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα", είπε.
Σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, η Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες (βάσει των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTROs), καθώς και να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που σχετίζεται με πανδημία, γνωστό ως PEPP.