gafa
Οικονομία

Σε φορολογικά απυρόβλητο οι διαδικτυακοί "γίγαντες" - Προσπάθεια της ΕΕ να τους "μαγκώσει"

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολόγηση των διαδικτυακών «γιγάντων».

Τον Ιούνιο η Γαλλία χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις παγκόσμιες συνομιλίες για τη φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα μπορεί να επιβάλλει φόρους ακόμα κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Περίπου 140 χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την – πρώτη εδώ και μια γενιά – μεγάλη αναθεώρηση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων προκειμένου να επικαιροποιηθούν και να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή.

Στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία έως τα τέλη του 2020, αν και η προθεσμία πλέον φαίνεται ανέφικτη μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η Μαδρίτη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχθούν «κανενός είδους απειλή από κάποια άλλη χώρα» για τον λεγόμενο «ψηφιακό» φόρο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, διότι μπορούν να εγγράφουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες του κόσμου όπου έχουν περιορισμένες υποδομές. Οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στη μονομερή επιβολή φόρου στις εταιρείες της στη Σίλικον Βάλεϊ χωρίς συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Το «παραθυράκι»

Στη Γαλλία, η Κάτω Βουλή της χώρας ενέκρινε τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο, με στόχο τη φορολόγηση των εσόδων και όχι των κερδών εταιρειών όπως η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google, ανέφερε το Associated Press.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι στηρίζει παρόμοιες προτάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει αυξανόμενος θυμός για το ποσό των φόρων που καταβάλλουν οι γιγαντιαίες αμερικανικές εταιρείες.

Η φορολόγηση των εσόδων θα προοριζόταν για την καταπολέμηση των περίπλοκων ρυθμίσεων που έχουν οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή υψηλών φόρων.

Οι τεχνολογικές εταιρείες το κάνουν αυτό δρομολογώντας τις πωλήσεις τους μέσω μιας θυγατρικής σε μια χώρα με χαμηλότερους φόρους, όπως η Ιρλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να κλείσει αυτό το «παραθυράκι», η Γαλλία σκοπεύει να φορολογήσει τις γαλλικές πωλήσεις ψηφιακών εταιρειών με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και γαλλικά έσοδα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ή 563 εκατομμύρια δολάρια, για το δημόσιο «πορτοφόλι» κάθε χρόνο.

Το παράδειγμα της Google

Η Google προειδοποίησε ότι το σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης να επιβάλει στους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώνουν για την παροχή ειδησεογραφικού περιεχομένου θέτει σε κίνδυνο τη διάθεση δωρεάν υπηρεσιών αναζήτησης.

«Ο προωθούμενος νόμος… θα μας αναγκάσει να παρέχουμε δραματικά υποδεέστερες υπηρεσίες αναζήτησης τόσο μέσω του Google Search όσο και μέσω YouTube, θα μπορούσε να οδηγήσει τα δεδομένα σας στα χέρια των μεγάλων ειδησεογραφικών εταιρειών και θα έθετε σε κίνδυνο τις δωρεάν υπηρεσίες στην Αυστραλία» είπε η γενική διευθύντρια της Google Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Μελ Σίλβα.

Τόσο η Google όσο και το Facebook έχουν εναντιωθεί στην προωθούμενη νομοθεσία και εγείρονται φόβοι για το αν θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη τακτική των εκβιασμών κρατών. Ωστόσο ο επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού της Αυστραλίας Ροντ Σιμς υποστήριξε ότι η επιστολή της Google παραπληροφορεί τον κόσμο. Η Google, στη συνέχεια, με νέα ανακοίνωσή της τόνισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει χρεώσεις στους Αυστραλούς για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...