Εννέα χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία της Apple και τη στιγμή όπου ο όμιλος βλέπει την αξία του να έχει εκτοξευτεί στο χρηματιστήριο, ο Τιμ Κουκ εντάχθηκε στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο κολοσσός με σήμα κατατεθέν το μήλο κατέγραψε χθες Δευτέρα, στο κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, κεφαλαιοποίηση ρεκόρ με λίγο παραπάνω από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να αναδειχθεί σύντομα στην πρώτη αμερικανική εταιρεία που περνάει το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της Apple αυξήθηκε κατά 50% και πλέον.Η συντριπτική πλειοψηφία της περιουσίας του 59χρονου Κουκ προέρχεται από τις μετοχές που κατέχει από τα πρώτα βήματά του στην Apple, το 1998.
Σε ένα έγγραφο που είχε καταθέσει στο εποπτικό όργανο του αμερικανικού Χρηματιστηρίου τον Ιανουάριο, ο Τιμ Κουκ είχε διευκρινίσει ότι κατείχε 847.969 μετοχές της Apple, κάτι που ισοδυναμεί με λίγα περισσότερα από 380 εκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Δευτέρας (450,91 δολάρια).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο ισχυρός άνδρας της Apple έλαβε επίσης 650 εκατομμύρια δολάρια από προηγούμενες πωλήσεις μετοχών, μερίσματα και διάφορες οικονομικές αποζημιώσεις.
Εκτός από μια απίθανη πτώση στη Wall Street τις επόμενες ημέρες, ο γενικός διευθυντής της Apple αναμένεται να λάβει 560.000 επιπλέον μετοχές πριν από το τέλος του μήνα.
Υπενθυμίζοντας πως ο Κουκ είχε δεσμευτεί το 2015 να δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το Bloomberg διευκρινίζει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι κατώτερη των εκτιμήσεων εάν το στέλεχος επιδοθεί σε φιλανθρωπικές δράσεις χωρίς να τις αποκαλύπτει δημοσίως.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τιμ Κουκ παραμένει μακριά από την κορυφή της κατάταξης με τους δισεκατομμυριούχους του Bloomberg, όπου επικρατεί ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος με 186 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολουθεί ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (121 δισεκατομμύρια δολαρια) και ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ (99,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Προτού συνεργαστεί με την Apple, ο Τιμ Κουκ εργάστηκε στις εταιρείες IBM, Intelligent Electronics και Compaq. Διαδέχθηκε, τον Αύγουστο του 2011, τον χαρισματικό ιδρυτή Στιβ Τζομπς, του οποίου μέχρι τότε ήταν το δεξί χέρι.