Σύμφωνα με έκθεση του Institute for Policy Studies, οι ίδιοι άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους αντί να περιορίζονται, αντιθέτως να αυξάνουν και μάλιστα σημαντικά.
Πρόκειται για όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία Giving Pledge που περιελάμβανε δωρεές σε ιδιωτικά ιδρύματα ή ταμεία.
«Όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία Giving Pledge ξεκίνησαν το 2010 με στόχο να δωρίσουν τη μισή τους περιουσία, ενώ στην πραγματικότητα αυτή διπλασιάστηκε», σχολίασε ο Τσακ Κόλινς ένας από τους συντάκτες της έκθεσης «Gilded Giving».
Πώς συνέβη αυτό; Οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες προσφέρει σε όσους τις κάνουν μεγάλες μειώσεις στη φορολογία, ενώ τα ιδρύματα συχνά κρατούν τα χρήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους για να διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Το θέμα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό.
Σημειώνεται ότι η φιλανθρωπική καμπάνια ξεκίνησε το 2010 με πρωτοβουλία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ σε συνεργασία με τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του Μελίντα Στόχος ήταν να ενθαρρύνουν τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών τους σε φιλανθρωπίες.
Σύμφωνα με την έκθεση 11 από τους 62 Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους στους οποίους επικέντρωσε, έχουν λιγότερα χρήματα από όσα είχαν το 2010. Ωστόσο οι 51 άλλοι είδαν «σημαντική αύξηση» στην αξία τους. Αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι κερδίζουν χρήματα με τόσο γρήγορους ρυθμούς που ξεπερνούν την ικανότητά τους να τα δωρίζουν, σύμφωνα με το IPS.
Το 1% των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη περιουσία ενδέχεται να έχει στην κατοχή του το 24% του παγκόσμιου πλούτου έως το 2050, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, καθώς η ανισότητα στη διανομή του πλούτου παγκοσμίως αυξάνει συνεχώς.