Οι 15 χώρες βρέθηκε ότι έχουν ικανοποιητική νομοθεσία που αναγνωρίζει το δικαίωμα ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία.
Ωστόσο, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει μειωθεί σε:
- Ελλάδα
- Βέλγιο
- Βουλγαρία
- Κροατία
- Τσεχία
- Κύπρος
- Φινλανδία
- Γαλλία
- Ιρλανδία
- Ιταλία
- Ολλανδία
- Νορβηγία
- Πορτογαλία
- Σλοβενία
Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκε έλλειψη στη διαφάνεια των αμοιβών στην αγορά εργασίας, αναποτελεσματικά ένδικα μέσα και ανεπαρκείς εξουσίες και πόροι των εθνικών φορέων για την ισότητα των φύλων.
Ταυτόχρονα, παρά τις ρυθμίσεις για ποσοστώσεις και άλλα σχετικά μέτρα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες. Μόνο η Σουηδία βρέθηκε να συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Καταγγελίες προς την Επιτροπή, που παρακολουθεί την εφαρμογή του χάρτη, υποβλήθηκαν από τη διεθνή ΜΚΟ «University Women Europe».
«Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι απαράδεκτο στις σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στην επίτευξη πραγματικής ισότητας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας. Επίσης, περισσότερες χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρει, σε δήλωσή της, η γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.