Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Κοντά στο όνειρο του Κουρδιστάν- Η σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας θα φέρει κουρδικές στρατιωτικές μονάδες να πολεμούν μαζί με Ισραηλινούς

Είναι  γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχουν κυκλοφορήσει χάρτες με το κράτος του Κουρδιστάν, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει της ΝΑ επαρχίες της που στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατοικούνται από Κούρδους.

Η αντιμετώπιση του Κουρδικού ζητήματος από την Τουρκία

Κούρδοι εκτός από την Τουρκία, ζουν σε Βόρεια Συρία-Βόρειο Ιράκ και ΒΔ Ιράν, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την δημιουργία Κουρδικού κράτους, το οποίο θα περιλαμβάνει εδάφη των τεσσάρων (4)  αυτών χωρών.

Ωστόσο υφίσταται ήδη το Κουρδικό μόρφωμα στο Β. Ιράκ, ενώ κάποιας ιδιότυπης μη θεσμοθετημένης ωστόσο αυτονομίας απολαμβάνουν οι Κούρδοι της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προκειμένου να ελέγξει τις εξελίξεις, έχει δημιουργήσει  στρατιωτικές βάσεις στο Β.Ιράκ, εισβάλλοντας παράλληλα και βομβαρδίζοντας κατά καιρούς στόχους εντός του εδάφους του Κουρδικού μορφώματος, με την επίφαση ότι πλήττει θέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ που δραστηριοιπούνται στην περιοχή, ενώ παράλληλα έχει καταλάβει την Συριακή επαρχία του Αφρίν όπου διαβιούσαν Κούρδοι και έχει καταλάβει εν μέρη την επαρχία Ινλίμπ της Συρίας.

Τέλος ο τουρκικός στρατός  ενεργεί συνεχώς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις ΝΑ επαρχίες της χώρας του, κατά ανταρτών του ΡΚΚ που δραστηριοποιούνται εκεί με την βοήθεια του τοπικού πληθυσμού που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι.

Απώτερος στόχος των Τούρκων είναι ο εδαφικός διαχωρισμός των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας με αυτούς του Β.Ιράκ και της Β. Συρίας, αλλά και μεταξύ των δύο τελευταίων.

Σύγκρουση  οικονομικών συμφερόντων Τουρκίας-Ισραήλ

Παράλληλα η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί η χώρα της Ασίας στην οποία θα καταλήγει όδευση του  Κινεζικού "δρόμου του μεταξιού" και μέσω αυτής να ανεφοδιάζεται η ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο η όδευση αυτή περνάει υποχρεωτικά από τα εδάφη της ΝΑ Τουρκίας, όπου "ψήνεται" η δημιουργία Κουρδικού κράτους, κάτι το οποίο "καίει" κυριολεκτικά την Τουρκία.

Εκτός των ανωτέρω είναι γνωστό ότι  ως αντίβαρο στον "Κινεζικό δρόμο του μεταξιού", οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει την ενναλακτική Ινδική οδό εμπορίου, η οποία μέσω Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας θα καταλήγει στο Ισραήλ και εκείθεν μέσω Ελλάδας  στην ΕΕ, αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εχθρικές σχέσεις  Τουρκίας-Ισραήλ

Εκτός των παραπάνω  οι απευθείας σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, μετά την τρομοκρατική επίθεση της  τρομοκρατικής οργάνωσης  της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, τη δολοφονία και την ομηρεία εκατοντάδων Ισραηλινών και την ανοιχτή  στήριξη του Ερντογάν στους τρομοκράτες.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κατονομάζει τον Ισραηλινό Πρόεδρο Νετανιάχου και το κράτος του Ισραήλ τρομοκράτες, λόγω των θανάτων εκατοντάδων αμάχων Παλαιαστινίων που προκλήθηκαν στα πλαίσια στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της τρομοκρατικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. 

Η Τουρκία θεωρείται πλέον εχθρική προς το Ισραήλ, με τον Ερντογάν εσχάτως  να ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ μετά τον Λίβανο θα επιτεθεί στην Τουρκία.

Παράλληλα ο  Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γεδεών Σάαρ πριν λίγες ημέρες με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Κουρδικού κράτους, λέγοντας ότι  «οι Κούρδοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο χωρίς δική τους κρατική υπόσταση» εκνευρίζοντας τον Ερντογάν.

Επίσης υποστήριξε την ενίσχυση των σχέσεων  του Ισραήλ  τόσο με τον κουρδικό λαό και τη στήριξή του απέναντι στην καταπίεση που υφίσταται από το Ιράν και την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτή η σχέση έχει «πολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις για το Ισραήλ», όσο και με τις Αραβικές χώρες στα πλαίσια των Συμφωνιών του Αβραάμ που οδήγησαν στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, ενώ επιχειρείται κανονικοποίηση σχέσεων με τη Σ. Αραβία.

Οι συνέπειες της δημιουργίας Κουρδικού κράτους για την Μ.Ανατολή

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η δημιουργία Κουρδικού κράτους θα είχε ως συνέπεια την αναδιάταξη της ισχύος στην Μ.Ανατολή, λειτουργώντας ανασταλτικά κατά των επεκτατικών σχεδίων Τουρκίας και Ιράν, ενώ έχοντας την στήριξη ΗΠΑ-Ισραήλ θα αποτελούσε κράτος "μαξιλάρι" για τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα θα εξασφάλιζε στο Ισραήλ και ΗΠΑ, Κούρδους μαχητές που θα πολεμούσαν στο πλαϊ τους εφόσον απαιτείτο, στα πρότυπα Β.Κορέας-Ρωσίας.

Ουσιαστικά μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ που διαφαίνεται, συνδυαστικά με την αποδυνάμωση αυτής αλλά και την συντριβή της Χαμάς, ένα Κουρδικό κράτος θα άλλαζε  εκτός από τα φυσικά σύνορα στην περιοχή και τους συσχετισμούς στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος σε αυτή.

Τα παραπάνω που συνιστούν θανάσιμη απειλή για την Τουρκία  τα έχει αντιληφθεί ο ανατολίτης Ερντογάν, ο οποίος ήδη έσπευσε δίκην ανατολίτικου παζαριού και πριν την ανάληψη  των καθηκόντων του Προέδου των ΗΠΑ από τον Τράμπ , να ζητήσει από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αφενός να μεσολαβήσει  η Τουρκία για ειρήνη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αφετέρου να απαιτήσει την στήριξη της Συμμαχίας για να επιτεθεί εκ νέου στη Συρία με στόχο την κατάκτηση Κουρδικών εδαφών.

.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ