Το επίδομα των 800 ευρώ όπως και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού μπορεί να επαναληφθούν τουλάχιστον μια φορά, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha, την Παρασκευή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την εργασία, καλύπτει ασφαλιστικές εισφορές, δίνει αναστολή πληρωμής φόρων κι όλα τα μέτρα «μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά».
«Την εργασία επιδοτούμε. Όταν λέμε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, τους πληρώνουμε 800 ευρώ, καλύπτουμε ασφαλιστικές εισφορές, τους δίνεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ενοικίου αν είναι πρώτη κατοικία. Στον προγραμματισμό μας, όλα τα μέτρα μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς ακολουθούμε, γι αυτό πρέπει να ρίξουμε γρήγορα πολλά όπλα στη μάχη, κρατώντας καύσιμα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Ο τουρισμός έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο και τον εποχικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τους εργαζόμενου. Στην άκρη του μυαλού μας πάντα υπάρχει το μνημόνιο έτσι ώστε η χώρα να μην φτάσει ξανά εκεί», δήλωσε.
«Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο στο Eurogroup»
Μιλώντας για το χτεσινό Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι «ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο», ωστόσο δρομολογείται «ένα ταμείο ανάκαμψης».
«Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο, είδατε από όλες τις αναφορές που έχουν γίνει δημόσια ότι δεν υπήρχε η διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών να το αποδεχτούν. Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε.
Μιλώντας για τη σημασία των χτεσινών αποφάσεων για την Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε:
«Έχουμε μια εξωγενή κρίση, συμμετρική στην Ευρώπη. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη λειτούργησε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το πώς λειτούργησε πριν από 10 χρόνια. Σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε, οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται. Όποια δαπάνη γίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, στους 4 άξονες, όπου είναι η δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότα,, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση».