Σε 2 διs. ευρώ ετησίως έχει υπολογίσει η διαΝΕΟσις τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για το κράτος από την αξιοποίηση του 40% της έκτασης των περιοχών Natura 2000, οι οποίες καλύπτουν το 27,3% της χερσαίας και το 19,6% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.
Οι υπολογισμοί αυτοί επιβεβαιώνουν τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης της διαΝΕΟσις, η οποία μάλιστα διαπίστωνε σημαντικά κενά στην προστασία των 446 χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για αξιοποίησή τους.
Η πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις προτείνει την αξιοποίηση των περιοχών αυτών για τουρισμό πολλών τύπων σε διάφορες εποχές. Η νέα μελέτη που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ (φορέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) αποτελεί επί της ουσίας ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές Natura 2000. Η μελέτη υπογράφεται από καθηγητές και ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάρι Τσάρτα, ενώ συμμετέχουν και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ως επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές εργάστηκαν για τη μελέτη οι περιβαλλοντολόγοι Κωνσταντίνα Τσαλαπάτη και Καλλιόπη Στάρα, ο πληροφορικός Φώτης Σιδηροφάγης και η Θεώνη Δέδε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη παραθέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής και πλαίσιο δράσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Τι προτείνει η ομάδα
Ειδικότερα, η ομάδα μελέτης προτείνει μια εργαλειοθήκη που ακολουθεί τις αρχές του αειφόρου τουρισμού και προσαρμόζει τις προτεινόμενες στρατηγικές και δράσεις στην ελληνική περίπτωση. Οι δράσεις αυτές ενδεικτικά αφορούν τα παρακάτω:
-Ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης με Συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ομάδων στην τουριστική ανάπτυξη των ΠΠ.
-Οικονομικά αποδοτική λειτουργία των ΠΠ μέσω ρυθμίσεων πρόσβασης, καταγραφής επισκεπτών και εισιτηρίων.
-Ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας με Εκπαίδευση και κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα αναψυχής και αειφόρου τουρισμού.
-Προβολή και προώθηση με την πραγματοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων προβολής και προώθησης των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος με Προώθηση πρακτικών που μειώνουν το αποτύπωμα των τουριστικών εγκαταστάσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών.
- Εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις τουριστικές δραστηριότητες.
-Παροχή ποιοτικών τουριστικών προϊόντων με την Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων συμβατών με τις περιοχές Natura 2000.
-Χρήση τεχνολογικών υπηρεσιών για την ανακάλυψη και την αξιολόγηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Σύνδεση της επωνυμίας των προστατευόμενων περιοχών με τα τοπικά προϊόντα.
- Προώθηση εναλλακτικών τρόπων βιοπορισμού που συνδέονται με τις ήπιες τουριστικές δραστηριότητες στον τοπικό πληθυσμό (π.χ. οικοτουρισμός).
- Μέτρα ενίσχυσης της συνεργασίας με τοπικές κοινότητες και τουριστικούς φορείς.
- Ανάπτυξη στρατηγικής μάρκετινγκ για την αντιμετώπιση των προστατευόμενων περιοχών ως ένα ενιαίο δίκτυο τουριστικών προορισμών με συναφή τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
- Σχεδιασμός ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής και branding με σύγχρονη τουριστική πελατοκεντρική αντίληψη και στόχευση σε συγκεκριμένα καταναλωτικά κοινά.
- Δημιουργία ενός ενιαίου σημείου ψηφιακής προβολής των τουριστικών προϊόντων των προστατευόμενων περιοχών με πελατοκεντρική προσέγγιση και περιεχόμενο.
- Σχεδιασμός και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων τουριστικής ανάπτυξης ανά περιοχή.
- Προώθηση εναλλακτικών τρόπων βιοπορισμού που συνδέονται με τον οικοτουρισμό και γενικότερα τις ήπιες τουριστικές δραστηριότητες στον τοπικό πληθυσμό.