Μέση Ανατολή

Η Τουρκία "χτίζει" Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ) με τις ΗΠΑ στη βάση του win-win έχοντας στο στόχαστρο Ελλάδα και Κούρδους

Η νέα εποχή διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Τραμπ ξεκίνησε πανηγυρικά, με τις εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου και την ανάληψη των καθηκόντων από τους υπουργούς του, μεταξύ αυτών και του νέου ΥΠΕΞ Ρούμπιο, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά εξωτερικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η κατάσταση στη Συρία, σε συγκερασμό με την τιθάσευση της Τουρκίας, η οποία δηλώνει επισήμως πως θέλει να διαλύσει τους Σύριους Κούρδους του SDF, συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος  ΥΠΕΞ Φιντάν τηλεφώνησε στον Ρούμπιο για να τον συγχαρεί για τη νέα του θέση και να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με  τουρκικές πηγές, που επισημαίνουν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φιντάν και Ρούμπιο συμφωνούν να διατηρήσουν τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio συμφώνησαν την Τετάρτη να διατηρήσουν τη διμερή συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Και οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας ως δύο συμμάχων, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού σε περιφερειακά ζητήματα.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αναμένεται να επικεντρωθούν στη συνεργασία σε τομείς που ποικίλλουν από το εμπόριο, την ενέργεια και τις αμυντικές βιομηχανίες έως τις επενδύσεις κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρά ορισμένες διαφωνίες, αποτυπώθηκαν θετικά στο εξωτερικό εμπόριο, με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται σημαντικά σε σύγκριση με το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ουάσιγκτον-Άγκυρας

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ετήσιο μέσο όρο 21,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Ο αριθμός αυξήθηκε σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 32,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 πριν πέσει στα 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Πέρυσι, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας συνολικά το ρεκόρ των 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω των εμπορικών επισκέψεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ξεχώρισαν οι τουρκικές εξαγωγές μηχανημάτων, μηχανολογικών συσκευών, λεβήτων και κοσμημάτων.

Η Τουρκία στοχεύει να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο διμερούς εμπορίου με τις ΗΠΑ, με τις μελλοντικές πολιτικές και τις αμοιβαίες επισκέψεις του Τραμπ να αναμένεται να ευθυγραμμίσουν τις σχέσεις με αυτόν τον στόχο.

Επενδύσεις- μεταφορές

Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην  οικονομική ατζέντα των δύο χωρών  στη δεύτερη θητεία του Τραμπ. Πάνω από 2.000 εταιρείες στην Τουρκία κατέχουν αμερικανικό κεφάλαιο.

Οι ευκαιρίες στις μεταφορές και τις επικοινωνίες αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Η αεροπορική εταιρεία  Turkish Airlines (THY) ετοιμάζεται να αυξήσει τον αριθμό των προορισμών των ΗΠΑ από 14 σε 15 αυτή την άνοιξη.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη γκρίζα λίστα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) πέρυσι αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών των ΗΠΑ.

"Αγκάθι" η επιβολή δασμών από τον Τράμπ

Ωστόσο οι δασμοί του Τραμπ και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην Τουρκία θα παραμείνουν σημαντικό επίκεντρο στις διμερείς σχέσεις.

Λίγο μετά την επανεκλογή του, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η ομάδα του εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμού 25% σε καναδικές και μεξικανικές εισαγωγές από την 1η Φεβρουαρίου.

Υποσχόμενος για επιβολή δασμών από την πρώτη ημέρα της εξουσίας, ο Τραμπ πρόσφερε μια «Πρώτη γεύση της Εμπορικής Πολιτικής της Αμερικής», υποσχόμενος να «αρχίσει αμέσως την αναθεώρηση» του εμπορικού συστήματος των ΗΠΑ «για την προστασία των Αμερικανών εργαζομένων και οικογενειών».

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι περισσότερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων και ορισμένες από τις χώρες που εξάγουν περισσότερο στις ΗΠΑ παρά εισάγουν περιλαμβάνουν την Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ και τη Γερμανία.

Ο  Τούρκος υπουργός Εμπορίου Μπολάτ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το υπουργείο αναμένει μείωση των τελωνειακών δασμών για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και άρση των περιορισμών στις εξαγωγές χάλυβα.

Ενεργειακές πολιτικές

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα κηρύξει «εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη». Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα παρακολουθηθούν στενά.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια και την εξόρυξη.

Ο διάλογος ΗΠΑ-Τουρκίας για την ενέργεια και το κλίμα, που ξεκίνησε πέρυσι, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης σχέδια αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάστημα-τεχνολογία

Αμερικανικές εταιρείες στους τομείς του διαστήματος και της τεχνολογίας αναμένεται να συνεργαστούν σε νέα έργα και να υπογράψουν επενδυτικές συμφωνίες με την Τουρκία τα επόμενα χρόνια.

Η Τουρκία πραγματοποίησε τα πρώτα της διαστημικά ταξίδια με πλήρωμα από τις ΗΠΑ πέρυσι και εκτόξευσε τον πρώτο εγχώριο δορυφόρο επικοινωνιών, Türksat 6A, στο διάστημα από τις Η.Π.Α.

Η Συνεργασία για την εξερεύνηση του διαστήματος μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) υπέγραψε επίσης μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την εταιρεία ανάπτυξης διαστημικών υποδομών Axiom Space με έδρα τις ΗΠΑ για να διερευνήσει ευκαιρίες εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας το Σάββατο.

Η συμφωνία στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως διαστημική τεχνολογία, αεροπορία, κλωστοϋφαντουργία,προηγμένη κατασκευή, επικοινωνίες και βιοεπιστήμες, ανέφερε το υπουργείο.

Αμυντική βιομηχανία-Τουρισμός

Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης τις δυνατότητες για αυξημένη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επανεξετάσουν την απόφασή τους για την Τουρκία βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

Στο μέτωπο του τουρισμού, οι θετικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις αναμένεται επίσης να προσελκύσουν αριθμό ρεκόρ επισκεπτών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Περίπου 360.000 Αμερικανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2021, αριθμός που αυξήθηκε σε πάνω από 1 εκατομμύριο το 2022 και 1,3 εκατομμύρια το 2023.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 1,4 εκατομμύρια τουρίστες των ΗΠΑ επισκέφθηκαν την Τουρκία τους πρώτους 11 μήνες του 2024.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να "αγκαλιάσει" τον Τραμπ

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία έχει προετοιμάσει επιμελώς ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ , σε πολλούς τομείς, που ωστόσο έχουν ως κοινό παρονομαστή το αμοιβαίο οικονομικό κέρδος, αγγίζοντας την επιχειρηματική φύση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.

Κοινώς ο Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο win-win αναφορικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος  με τις ΗΠΑ, κάτι  δηλαδή σαν Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ,για τα οποία υπάρχει σύμπνοια με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για να "περάσει την γραμμή του" στον Τραμπ σε "δύσκολα θέματα".

Σε αυτά συγκαταλέγονται εκτός από την Συρία και τους Κούρδους (SDF), τους οποίους θέλει να διαλύσει ο Ερντογάν και η σιωπηρή αποδοχή-έγκριση  από τις ΗΠΑ των τουρκικών σχεδίων για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Συρία και η διεξαγωγή θαλάσσιων  ερευνών νοτίως της Κρήτης στη βάση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ