Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εμείς ΕΔΕ και οι Τούρκοι Αμφίβιο Σώμα στο Τσανάκαλε-Ο κίνδυνος για το Αιγαίο χτυπάει κόκκινο

Την ώρα που στη χώρα μας το ΥΠΑΜ διενεργεί ΕΔΕ για τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της Επετείου της 25ης Μαρτίου από παρελαύνοντες του Πολεμικού Ναυτικού, οι "γείτονες"  Τούρκοι που θίχτηκαν από αυτά ζητώντας μας τα ρέστα, προβαίνουν σε μια άκρως "φιλική κίνηση" ενδεικτικότατη για τις τάχα "φιλειρηνικές προθέσεις τους" στο Αιγαίο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμείς ΕΔΕ και οι Τούρκοι Αμφίβιο Σώμα στο Τσανάκαλε

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler και  η  Διοίκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που τον συνόδευε είχαν το τελευταίο ιφτάρ του Ραμαζανιού με τους στρατιώτες που υπηρετούν στη Διοίκηση του Αμφιβιακού Σώματος στο Τσανάκαλε.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Metin Gürak, τον Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Ercüment Tatlıoğlu, τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Selçuk Bayraktaroğlu και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγό Ziya Cemal Kadıoğlu,  επιθεώρησαν το Αμφίβιο Σώμα.

Υπενθυμίζουμε ότι  σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι η Τουρκία ενώ μέχρι τα μέσα του 2024 είχε μια Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη Φώκαια της Σμύρνης, ανακοίνωσε ότι δημιουργεί άλλες 2 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών σε Ελλήσποντο και Ακσάζ αντίστοιχα, καθώς και Σώμα Αμφιβίων Δυνάμεων στα στενά.

Tώρα τα παραπάνω επαληθεύονται.

Τι σηματοδοτεί η  Τουρκική Διοίκηση Αμφιβίου Σώματος για το Αιγαίο;

Η υπόψη Διοίκηση θα διοικεί οπωσδήποτε τις 3 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει αποβατικές ενέργειες το προσεχές χρονικό διάστημα, ακόμη και ταυτόχρονα σε τρία κύρια νησιά μας, που βρίσκονται είτε κοντά μεταξύ τους (πχ. Ρόδος-Κώς-Κάρπαθος) είτε σε αντιδιαμετρικά σημεία στο Αιγαίο, (πχ Λήμνος-Ρόδος-Σάμος), «ρίχνοντας σε κάθε ένα από αυτά» από μία Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ενισχυόμενες με Ταξιαρχίες Καταδρομών που θα πραγματοποιήσουν αεροκίνητες- αεραποβατικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρούσα φάση η Στρατιά Αιγαίου (4 η Τουρκική Στρατιά) διαθέτει οργανικά 3 Ταξιαρχίες Καταδρομών (11-19-7) και 2 Ταξιαρχίες Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής.

Επίσης υπολογίζεται ότι άμεσα θα εμπλακούν η 1 η Ταξιαρχία Καταδρομών (Καισάρεια) και η 2 η Ταξιαρχία Καταδρομών (Μπόλου), όπως και οι Ειδικές Δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) και SAT, αλλά και όποιες από τις υπόλοιπες Ταξιαρχίες Καταδρομών κριθεί απαραίτητο (η Τουρκία διαθέτει συνολικά 17 Ταξιαρχίες καταδρομών).

Συνεπώς το ΓΕΕΘΑ στην περίπτωση διενέργειας αποβατικής ενέργειας σε δύο ή τρία  κύρια νησιά μας ταυτόχρονα ,θα βρεθεί σε αδιέξοδο αναφορικά με το που θα στείλει την μια και μοναδική δική μας Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι απαιτείται ΑΜΕΣΑ  επανεξέταση των ισχυόντων  αμυντικών σχεδίων μας, έχοντας ως περιορισμό το γεγονός, ότι η χώρα μας δεν έχει τουλάχιστον στην παρούσα φάση, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, την δυνατότητα δημιουργία  πλέον της 1 υπάρχουσας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και άλλων 2 νέων.

Εισήγησή μας είναι να εξεταστεί η δημιουργία τριών (3) επιχειρησιακών Στρατηγείων για Βόρειο-Κεντρικό-Νότιο Αιγαίο αντίστοιχα, που να υπάγονται στην ΑΣΔΕΝ, αφού είναι γνωστό ότι η Διοίκηση άνω των 4 υφισταμένων Διοικήσεων είναι προβληματική.

Έτσι οι 3 τουρκικές Ταξιαρχίες Πεζοναυτών θα έχουν απέναντί τους ισάριθμα επιχειρησιακά Στρατηγεία μας.

Για παράδειγμα αναφορικά με το επιχειρησιακό Στρατηγείο των νήσων του Βόρειου Αιγαίου, αυτό θα μπορούσε να εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, διευθύνοντας τις επιχειρήσεις και προωθώντας ενισχύσεις μας σε Σαμοθράκη-Λήμνο-Λέσβο-Άγιο Ευστράτιο.

Αναφορικά με το επιχειρησιακό Στρατηγείο των νήσων του Κεντρικού Αιγαίου, αυτό να υφίσταται στον Βόλο, διευθύνοντας τις επιχειρήσεις και προωθώντας ενισχύσεις μας σε Χίο-Ψαρά- Σάμο-Ικαρία-Φούρνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος αναφορικά το επιχειρησιακό Στρατηγείο των Δωδεκανήσων, αυτό να υφίσταται στην Ανατολική Κρήτη, διευθύνοντας τις επιχειρήσεις και προωθώντας ενισχύσεις μας στα Δωδεκάνησα.

Η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να είναι Διακλαδική, έχοντας από τώρα υπαγόμενες σε αυτήν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ενώ οι Διοικήσεις των Νησιών μας (ΣΔΙ-ΑΔΤΕ) θα πρέπει να έχουν στα πρότυπα των Επιτελικών γραφείων και
Γραφείο ελέγχου νησίδων-βραχονησίδων με εναέρια μέσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ