Οικονομία

Eurogroup: Συνεδριάζει ξανά για το πακέτο στήριξης για τον κορoνοϊό μετά το χτεσινό «ναυάγιο»

Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων της Τρίτης, το Eurogroup συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 6 το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την Τρίτη, για 16 ώρες υπήρξαν διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση και εκνευρισμού μεταξύ των δύο μπλοκ που σχηματίστηκαν όσον αφορά την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση κρατών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για ευρωομόλογα, βρήκε «τείχος» από την Γερμανία και την Ολλανδία, με την Ιταλία και τον Τζουζέπε Κόντε (κατά κύριο λόγο), αλλά και την Γαλλία, να αντιδρούν δυναμικά, θέτοντας ερωτήματα για το αν μπορεί να συνεχιστεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Επίθεση Κόντε σε Γερμανία και Ολλανδία


Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το «ευρωομόλογο» είχε «πρωταγωνιστές» την Ιταλία και την Ολλανδία. Μετά την Γερμανία που επιμένει να λέει «όχι» στα ευρωομόλογα και «ναι» στην στήριξη από ESM, τα κράτη της Μεσογείου κυρίως, αντέδρασαν, με τον Κόντε να ξεκαθαρίζει πως αν δε ρίξουν νερό στο κρασί τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με την Ευρώπη και η κάθε χώρα θα πράξει ότι νομίζει για την οικονομία της.

«Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους», είπε χαρακτηριστικά χθες, σε μία δραματική έκκλησή του να βρεθεί σήμερα λύση στην συνεδρίαση, η οποία δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα μακροπρόθεσμα στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογράμμισε ο Κόντε στην Bild, ενώ νωρίτερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βέπκε Χέκστρα, έλεγε πως «η πλειοψηφία δεν θέλει ευρωομόλογο».

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ έκανε λόγο για ανάγκη μέτρων ύψους 1,5 τρις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, την ώρα που το Eurogroup συζητά για πακέτο μισού τρις. H Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πρόσφατα πως θέλει να διευκολυνθούν τα κράτη ώστε να μπορέσει να αντέξει η οικονομία με την αγορά επιπλέον ομολόγων, ξεκαθαρίζοντας πάντα όμως πως «αυτό δεν θα είναι αρκετό» αν δεν λάβουν και οι κυβερνήσεις τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Τι αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup


Στο Eurogroup τέθηκε μια δεύτερη συμβιβαστική πρόταση μέτρων, η οποία περιλαμβάνει χαλάρωση των μέτρων για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της Εργασίας, ενώ στο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, σημειώνεται η άντληση πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή ενός Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο μάλιστα τα κράτη που πλήττονται πιο σκληρά από τον κορωνοϊό, θα έχουν πρόσβαση από την 1 Απριλίου.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η πρόταση μέτρων 540 δις (αντί ευρωομολόγου), που περιλαμβάνει τις πιστωτικές γραμμές -με Μνημόνιο- από τον ESM ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά, την χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δοθούν 200 δις στις επιχειρήσεις, καθώς και το σχέδιο της Κομισιόν για επιπλέον 100 δισ. ευρώ από την αγορά για την επιδότηση μισθών.

Ανάμεσα στις προτάσεις που θα συζητηθούν, αναμένεται να είναι η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF