Αρχικά, όταν χτυπάει το πρώτο κύμα του ανεξέλεγκτου τρόμου, το μόνο που σκέφτεται κανείς είναι οι άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας: τα ολοένα και περισσότερα καταγεγραμμένα (και μη…) κρούσματα, το πώς θα μπορέσουμε να μην προσβληθούμε και εμείς από τον ιό, τον τρόπο που θα προστατευθούν καλύτερα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εν συνεχεία την καραντίνα, τα ολοένα και αυστηρότερα μέτρα προφύλαξης και ούτω καθεξής.
Αυτό ακριβώς που συνέβη, δηλαδή, και με τον κορωνοϊό, υπό το φόβο του οποίου- και της εξάπλωσής του- συνεχίζει να ζει ολόκληρος ο πλανήτης.
Έπειτα, έρχονται οι «έμμεσες», αν μας επιτρέπεται ο ελαφρώς αδόκιμος όρος, επιπτώσεις: το πόσο καταβάλλει κάποιον ο εγκλεισμός στο σπίτι, η πληγείσα ψυχολογία του που δέχεται το ένα άυλο χτύπημα πίσω από το άλλο, και, φυσικά, η δεδομένη κατρακύλα της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να το συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο τις τελευταίες μέρες, καθώς τα πάντα έχουν μπει βάναυσα στον πάγο λόγω Covid-19.
Οι οικογένειες που πλήττονται είναι πάρα πολλές σε κάθε χώρα λόγω των (ορθότατα, πάντως) κλειστών επιχειρήσεων, μαγαζιών που δεν έχουν είδη πρώτης ανάγκης κτλ, και η εκάστοτε κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο να τις «τονώσει» οικονομικά.
Κινούμενη σε αυτό το «Πρώτα ο άνθρωπος» πλαίσιο, η Ισπανία- που, μην ξεχνάμε, είναι η ευρωπαϊκή χώρα μαζί με την Ιταλία και την Αγγλία που έχουν τσακιστεί περισσότερο από τον κορωνοϊό- πρωτοπορεί και ετοιμάζεται να προβεί σε μία κίνηση που θα επιτρέψει σε εκατομμύρια κατοίκους να πάρουν βαθιά χρηματική ανάσα, ατενίζοντας με περισσότερη αισιοδοξία το εγγύς μέλλον.
Ποιο πλάνο επεξεργάζεται ο Πέδρο Σάντσεθ και το επιτελείο του;
Την αποκάλυψη έκανε, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (5/4) στο ραδιοφωνικό σταθμό “La Sexta”, η Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο, η οποία τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί μόνιμος μισθός γι’ αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους και για τους άνεργους, ούτως ώστε να μπορούν να έχουν τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια για να επιβιώσουν μέχρι το τέλος της πανδημίας- ή και μετά το πέρας αυτής!
«Αποσκοπούμε στο να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ισπανίδα Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο μέτρο να το εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να είναι χρήσιμο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε».
Αν περάσει από τη Βουλή ο νόμος, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο που προσφέρει… καθολικό μόνιμο εισόδημα, δείχνοντας τον ανθρωπιστικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Βέβαια, όπως σημειώνεται, το σχέδιο βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν ρυθμιστεί, όμως ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι τα χρήματα να φτάνουν ανά τακτά διαστήματα σε όλους, ει δυνατόν, τους πολίτες της χώρας που είτε δεν εργάζονται είτε υπέστησαν βίαιο «ψαλίδι» στο μισθό τους.
Η πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης είναι, φυσικά, από αυτές που σε αναγκάζουν να παραγγείλεις online (μιας και πλέον δεν μπορούμε να πάμε σε κάποιο κατάστημα) ένα καπέλο και να της το βγάλεις, μαζί με παρατεταμένο καθημερινό χειροκρότημα στο μπαλκόνι μέχρι να πληγιάσουν τα χέρια μας.
Ευχής έργον είναι να ακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη παγκοσμίως το παράδειγμά της, κάνοντας πράξη ένα από τα βασικότερα, πανεθνικά μοτό κατά του Covid-19: μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό.