Με το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός, λόγω του κορωνοϊού, από το παγκόσμιο «μένουμε σπίτι», τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι άδεια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν προκαταβολές που είχαν λάβει, από ξένους επισκέπτες.
Καθώς είναι άγνωστο πότε θα λήξει η πανδημία και πότε θα ξαναρχίσει η τουριστική κίνηση, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες μετρούν ζημιές και ενώ έχουν επιβαρυνθεί με το κόστος ανακαίνισης και επίπλωσης των συγκεκριμένων διαμερισμάτων.
Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και ο λογαριασμός της Εφορίας. Τον Ιούλιο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος επί των εσόδων που εισέπραξαν το 2019, χωρίς να έχουν κανένα έσοδο φέτος.
Αν μάλιστα, εντοπιστούν κάποιοι να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία, ότι ενοικιάζουν τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και φυσικά απέκρυψαν τα εισοδήματα, τότε θα μπλέξουν πολλαπλώς, εν μέσω κρίσης, με τσουχτερά πρόστιμα.
Οι ακυρώσεις των κρατήσεων αφορούν στο σύνολο των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία όλης της χώρας και παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας ξενοδοχείων, που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, δεν αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb επειδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων δεν τα αφορά, τέτοιοι αριθμοί εντοπίζονται κυρίως στα ξενοδοχεία, διευκρίνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Ωστόσο, μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, κανείς πλέον, δεν ταξιδεύει για διακοπές και η απαγόρευση ελάχιστη σημασία έχει.
Άλλωστε, πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει και τις πτήσεις, ενώ δεν αποκλείεται η απαγόρευση να επιβληθεί και στην Ελλάδα.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα στοιχεία, ανά ακίνητο για τα έσοδα που απέφερε το 2019, μέσω των ενοικιάσεων.
Τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπλοκάροντας έτσι όσους θέλουν να κρύψουν από την Εφορία τα εισοδήματα από ακίνητα.
Μάλιστα, στην περίπτωση που κάποια πλατφόρμα δεν δώσει τα στοιχεία που ζητά η ΑΑΔΕ, τότε επιβάλλονται πρόστιμα και μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας της.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται και διασταυρώσεις για να εντοπιστούν ακίνητα, τα οποία δεν υπάρχουν σε πλατφόρμες, αλλά ενοικιάζονται «κρυφά» μέσω του facebook ή άλλων κοινωνικών δικτύων.
Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα φτάνουν από 5.000 μέχρι και 20.000 ευρώ.