Σήμα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία εξέπεμψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανάληψης της «Μεγάλης Ύφεσης», λόγω της ανισότητας και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Από το βήμα εκδήλωσης του Ινστιτούτου Peterson, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιχείρησε να κάνει έναν παραλληλισμό του σήμερα με τις ταραχώδεις ημέρες του 1929 (σ.σ. παγκόσμιο κράχ).
Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι οι τάσεις είναι παρεμφερείς σ’ αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές περιόδους, γεγονός το οποίο οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στην εισοδηματική και οικονομική ανισότητα.
Ως παράδειγμα, μάλιστα, επικαλέστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το πλουσιότερο 10% ελέγχει το 50% του εθνικού πλούτου.
«Αυτή η αναλογία αποτυπώνεται στην πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου η εισοδηματική και οικονομική ανισότητα έχει φθάσει, ή πλησιάζει, σε επίπεδα ρεκόρ» έσπευσε να προσθέσει.
Απηύθυνε δε, προειδοποίηση και για τον εμπορικό προστατευτισμό, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και έντονης μεταβλητότητας στις αγορές.
«Η εκτεταμένη ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και την πολιτική αναστάτωση» συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, στο ίδιο πλαίσιο.
Όσον αφορά την πρόσφατη κρίση του 2008, υπενθύμισε με νόημα ότι το 25% των νέων στην Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ τελεί υπό τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιγραφή αυτή της «μελανής εικόνας» για την παγκόσμια οικονομία επέρχεται λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook (σ.σ. προοπτικές), στην οποία - μεταξύ άλλων - το κόστος του πρόσφατου εμπορικού «πολέμου» προσδιορίζεται στα 700 δισ. δολάρια ή στο 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.