Ο οίκος Moody's αποδομεί πλήρως το αφήγημα του Μαξίμου, αλλά και την ευρύτερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, περί προόδου και ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Τονίζει, τη μειωμένη εμπιστοσύνη των Ελλήνων - μεταξύ άλλω Ευρωπαίων πολιτών - προς τα όργανα της Ευρώπης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και πηγάζουν από την εσωτερική πολιτική.
Η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και οι κάλπες του τρέχοντος έτους θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την πορεία της χώρας, καθώς και της Ευρωζώνης, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος πιθανώς απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις της Ουάσινγκτον.
Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον κύριο πιστωτικό κίνδυνο στις χώρες της Ευρωζώνης το 2019, όπως επισημαίνει η Moody’s σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, αναφερόμενη τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και στις γενικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το έτος σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Οπως προειδοποιεί ο οίκος, οι αυξανόμενοι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι σε κάποιες χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη, να περιορίσουν περαιτέρω την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και, τελικά, να θέσουν σημαντικές προκλήσεις στη συνοχή της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Moody’s, μπορεί το Brexit και η Ιταλία να αποτελούν τις κύριες πηγές ανησυχίας στην περιοχή, ωστόσο ο πολιτικός κατακερματισμός έχει αυξήσει τις προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής και έχει περιορίσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η στήριξη των λαϊκίστικών κομμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις δεν οδηγήσουν σε ορατές βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές των ψηφοφόρων.
Το 2019 αναμένονται βουλευτικές εκλογές σε Εσθονία (Μάρτιο), Φινλανδία (Απρίλιο), Βέλγιο (Μάιο), Πορτογαλία και Ελλάδα (όχι αργότερα από τον Οκτώβριο), ενώ οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη Moody’s, αυτές οι έξι ημερομηνίες αποτελούν ημερομηνίες-κλειδιά για την Ευρωζώνη συνολικά, προσθέτοντάς πως στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.
Εκτός από τους πολιτικούς κινδύνους, οι κίνδυνοι σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούν να παραμένουν βασικοί οδηγοί της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών για τη Moody’s.
Όπως τονίζει ο οίκος, οι κίνδυνοι στους κυβερνητικούς ισολογισμούς από τον τραπεζικό κλάδο είναι υψηλότεροι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και μέτριοι στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Σλοβενία και στην Ισπανία.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο οίκος είχε υπογραμμίσει πως, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει σημειωθεί ταχύτερη βελτίωση της «υγείας» του τραπεζικού κλάδου, καθώς και επιτυχής επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s επισημαίνει παράλληλα πως η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως το 2019 αναμένεται το χρέος της να διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ. Παράλληλα, αναφέρει πως εκτιμά ότι μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, η Ελλάδα αναμένεται το νέο έτος να βρεθεί αντιμέτωπη με αυξημένες πληρωμές τόκων, κατά 0,3 δισ. ευρώ.