Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των εγκαινιων αύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 15.30, στον αύλειο χώρο του Τεμένους.
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες ανακαίνισης του μικρού Τεμένους στο Διδυμότειχο διήρκησαν 6 περίπου μήνες. Στόχος των εργασιών που απαιτούνταν να γίνουν , ήταν η πλήρης ενεργοποίηση της λειτουργίας του και να εξυπηρετεί την μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων στον Έβρο από το Ορμένιο μέχρι και τα χωριά του Ορεινού Όγκου.
Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μουσουλμανικής περιουσίας Διδυμοτείχου.
Το Μικρό τέμενος Διδυμοτείχου (γνωστό και ως Τσαρσί, Αλατζά και Σαντιρβαν τζαμί), χρονολογείται από το 1753 και τα τελευταία 60 χρόνια δεν είχε γίνει καμία αξιόλογη παρέμβαση σε αυτό.
Είναι ένα από τα δύο τζαμιά που συνεχίζουν να υπάρχουν στην πόλη μας, μαζί με το τέμενος Βαγιαζήτ, και είναι το μοναδικό τζαμί ανοιχτό για λατρεία στην πόλη του Διδυμοτείχου.
Το τζαμί διαχειρίζεται από την Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικης Περιουσίας Διδυμοτείχου και οι θρησκευτικοί λειτουργοί του τεμένους διορίζονται από τη Μουφτεια Διδυμοτείχου.
Μεγάλο μέρος του τζαμιού, συμπεριλαμβανομένης της στέγης του, υπέστη ζημιές σε πυρκαγιά τη δεκαετία του 1960 και επισκευάστηκε από την διαχειριστική επιτροπή εκείνης της περιόδου.
Με την υποστήριξη των Ελλήνων Μουσουλμάνων και της Ελληνικής πολιτείας, ο εξωτερικός του χώρος, οι τουαλέτες και οι κρήνες ( χώρος προετοιμασίας για προσευχή) ανανεώθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2021 και τους πρώτους έξι μήνες του 2023, το εσωτερικό του ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε πλήρως, καθιστώντας το ένα από τα πιο όμορφα τζαμιά του στην περιοχή μας.
Στο χώρο κυριαρχούν χειροποίητα υλικά διακόσμησης, ειδικά πλακάκια κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό, πολυέλαιοι και χειροποίητα χαλιά σε τόνους καφέ, κίτρινου, άσπρου και μαύρου, του μοναδικού Τεμένους στη Θράκη στο ύφος αυτό. Πλακάκια και πολυέλαιοι από το Ικόνιο της Τουρκίας σε περίτεχνα σχέδια, χαλιά σε τόνους γαλάζιου από την Προύσα, όλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του χώρου, ενώ από την άλλη οι επιγραφές ότι «ο θεός Αλλάχ είναι ένας και μοναδικός» ή «ο Μοχάμεντ είναι ο προφήτης του Αλλάχ» αλλά και εδάφια από το κοράνιο δεσπόζουν στο χώρο, δίνοντας τα μηνύματα της θρησκείας του Μωαμεθανισμού.