Οικονομία

Τσακαλώτος: Θα πιάσουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και δεν θα απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα θεσμικά όργανα του ΔΝΤ δεν σκέφτονται γραμμή προληπτικής πίστωσης» (μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

Επισήμανε, δε, ότι «δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια γραμμή πίστωσης. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για ληξιπρόθεσμα και χρήματα για ένα "μαξιλάρι προστασίας", ώστε οι Έλληνες να έχουν μία "καθαρή έξοδο"».

Ο υπουργός προανήγγειλε για τις αρχές του 2018, μετά το τέλος της γ' αξιολόγησης, μία συζήτηση με τους αρμόδιους θεσμούς για τη «φύση» της εξόδου από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα (μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου) θα υπάρξουν συζητήσεις για άλλα δύο θέματα: το ζήτημα του χρέους και τα εναπομείναντα θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς εάν η χώρα προσδοκά να λάβει πριν από το τέλος του προγράμματος τα 26 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το ποσό αυτό φαίνεται πως δεν θα δαπανηθεί και η χρήση του θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που επίσης προκύπτει από τα συμπεράσματα του Eurogroup του Ιουνίου είναι ότι ίσως μερικά από αυτά τα κεφάλαια δοθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τη δημιουργία του «μαξιλαριού προστασίας».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ταυτόχρονα βέβαιος ότι η χώρα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο, καθώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση στους διάφορους τομείς του προϋπολογισμού θα αλληλοεξουδετερωθούν.

Έφερε, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι υπάρχει μεν υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει υπερβολική απόδοση στον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης και στον ΦΠΑ.

Σχετικά με το θέμα που εγείρει το ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός (όπως και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το σημερινό Eurogroup) τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος και υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές, η ΕΚΤ και ο SSM. Και καμία από αυτές τις Αρχές δεν ζητά επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού.

Σημειώνεται, όπως επανέλαβε και ο κ. Τσακαλώτος, ότι το 2018 θα υπάρξουν τα stress tests για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαιος ότι η θέση των ελληνικών τραπεζών θα έχει βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο έτος, έπειτα από δύο χρόνια με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και όλα τα μέτρα για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον πτωχευτικό κώδικα.

Προσέθεσε, δε, ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε αναφορά σχετικά με το αίτημα του ΔΝΤ και εκφράστηκε απλώς κάποια ανησυχία για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει καθυστερήσει λίγο περισσότερο από όλα τα άλλα στον τομέα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία φαίνεται να προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ